Beschadigde huizen herstellen en bedrijven weer opbouwen
70.000 beschadigde huizen. Dat is het meest zichtbare gevolg van de explosie in Beiroet afgelopen zomer. Daarnaast is er veel schade aan bedrijven. Vooral kleine eenmanszaken zijn hard getroffen. Het repareren van een deel van deze beschadigde huizen en het herstel van kleine bedrijven zijn onderdeel van de Joint Response in Libanon.
‘De grootste uitdaging was om de huizen te repareren voordat de winter aanbrak’, zegt Rami. Hij is civiel ingenieur en sloot zich meteen na de explosie aan bij het bouwteam van Save the Children. ‘De inwoners van Beiroet verloren hun huizen en hun levensonderhoud. Dit raakte me en daarom ben ik humanitair werk gaan doen. Ik wil met deze noodhulp mijn ervaring en kennis gebruiken om mijn gemeenschap te ondersteunen.’
Stressvolle thuissituatie
Een van de huizen die het team repareert, is van Souad. Zij woont samen met haar oude vader, haar zus en haar nichtje van 4 jaar. Souad vertelt: ‘Alle ramen braken tijdens de explosie. We waren bang. Mijn vader lag op dat moment in een van de ziekenhuizen, vlak bij de haven. Mijn neef heeft hem opgehaald en thuisgebracht. Hij zat onder het bloed en de schrammen.’
De familie heeft een trauma opgelopen door de klap. ‘Het is verdrietig dat alle generaties dit moesten doormaken. Dit dragen we voor altijd met ons mee’, zegt Souad. ‘Mijn nichtje blijft maar vragen naar de explosie. Alles wat er rond het huis gebeurt, relateert ze aan de explosie. Het is een stressvolle situatie. Maar het belangrijkste is dat we veilig zijn.’
(De tekst gaat door onder de foto.)
Het huis van Souad is nog niet helemaal winterklaar, maar het team werkt hard om in ieder geval het maatwerk voor die tijd af te hebben. Medewerkers van SADA, de lokale partner van Save the Children, bezoeken de wijk waar Souad woont regelmatig. Ze hebben ondertussen een band opgebouwd met de bewoners. Niet alleen nemen ze de schade op, ze bieden ook een luisterend oor.
Alleen tijdens de explosie
Souads buurman Sami woont alleen en oogt eenzaam. Het bezoek van het team van SADA doet hem zichtbaar goed. De herinneringen aan de explosie zijn vaag in zijn hoofd. Ze zijn vermengd met een eerdere aanslag op school, die hij vroeger heeft meegemaakt. Zijn ramen zijn kapot gegaan door de explosie en worden nu vervangen door het bouwteam. Ook het sanitair functioneerde niet meer door een probleem met de waterleiding. Dat is inmiddels ook gerepareerd.
(Onder de foto gaat de tekst verder.)
Ondanks alles wat er gebeurd is, voelt Sami zich nog steeds op zijn plek in zijn huis. ‘Ik heb veel meegemaakt, maar ben nog steeds sterk. Ik ben niet bang. Zolang God aan mijn zijde is, verlies ik de hoop niet. Ik leef met de dag.’
Verlies van inkomen
Veel mensen raakten als gevolg van de explosie niet alleen hun huis kwijt, maar ook hun bron van inkomsten. Zo ook Rana. De ondernemer heeft een kledingwinkel in een van de getroffen wijken van Beiroet. Net nadat er een klant haar winkel was uit gelopen, hoorde ze een enorme knal. Ze liep achter de klant aan naar buiten en werd toen door de kracht van de explosie teruggeworpen in de winkel. Rana twijfelde vervolgens geen seconde, maar stapte gewond en bloedend in haar auto. Ze reed direct naar huis, naar haar 2 dochters. Die trof ze aan in de badkamer, samen met de kat. De meisjes waren gelukkig niet gewond, maar wel in paniek.
De volgende dag keerde ze terug naar haar winkel. Daar was het een chaos: de ramen lagen eruit en de waterleiding was gebarsten. ‘Ik heb mijn winkel meteen schoongemaakt. Ik herinner me dat ik moest huilen. Ik ben zo blij dat ik op het moment van de explosie buiten stond en niet binnen was’, reageert Rana. Door de adrenaline kwam ze er pas na een paar dagen achter dat ze nog steeds glas in haar voet had.
(Ook onder deze foto loopt de tekst door.)
IRC, de partner van Stichting Vluchteling, helpt ondernemers zoals Rana om hun bedrijf weer op te bouwen. Rana heeft zelf de winkelpui hersteld en IRC heeft de middelen verschaft om het plafond te repareren, de winkel te verven en de winkelvoorraad aan te vullen. De winkel is weer open, maar de gevolgen van de explosie zijn nog steeds merkbaar. Rana: ‘Klanten komen soms nog terug met kleding waar gaatjes inzitten door de rondvliegende glasscherven.’
Herstel
Inwoners van Beiroet doen er alles aan om de gevolgen van de explosie te boven te komen. Ze keren terug naar hun gerepareerde huizen en herstelde ondernemingen. Ondanks de traumatische gebeurtenis zijn de mensen veerkrachtig en vastbesloten om de draad weer op te pakken.
Dit is het laatste artikel in een drieluik over het Joint Respons project in Libanon. In dit artikel staan Save the Children met lokale partner SADA en Stichting Vluchteling met hun partner IRC centraal en wordt één onderdeel van hun werk belicht.
(Meer informatie volgt onder de video.)
Er zijn 6 Nederlandse organisaties betrokken bij het Joint Response-project: CARE, Cordaid, Dorcas, Save the Children, Stichting Vluchteling en World Vision. Hieronder een overzicht van de sectoren waarin zij werken in Libanon:
- CASH-support: Cordaid, Stichting Vluchteling
- Levensonderhoud: Stichting Vluchteling
- Onderdak: Cordaid, Save the Children
- Bescherming: CARE, Dorcas, World Vision
- Voedselzekerheid: Dorcas, World Vision
- Water en hygiëne: World Vision
Lees meer over de thema’s voedselzekerheid en water en hygiëne (‘Grote behoefte aan voedsel en hygiënepakketten in Beiroet door stijgende prijzen en toename coronabesmettingen’) en bescherming en cash-support (‘Inwoners van Beiroet getraumatiseerd en financieel geraakt na de explosie’).
11 januari 2021
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.