Explosie is zoveelste crisis voor Libanon
De wereld werd vorige week opgeschrikt door een enorme explosie in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Deze ramp komt op een moment dat het land in het Midden-Oosten in een grote economische en politieke crisis verkeert.
Dinsdagavond, iets na 6 uur, wordt Beiroet getroffen door een enorme explosie in de haven. De haven, die de toegangspoort is van Europa naar het Midden-Oosten. De ontploffing is veroorzaakt door een brand in een opslagloods vol met ammoniumnitraat. Dit explosieve materiaal lag al 6 jaar in de loods opgeslagen, zonder enige vorm van bescherming of voorzorgsmaatregelen.
Daklozen
De kracht van de explosie was zo hevig, dat zeker de helft van de stad beschadigd is. Er zijn tot nu toe meer dan 200 doden en ruim 5.000 gewonden. In één klap zijn meer dan 400.000 mensen dakloos geworden. Volgens ooggetuigen zijn zelfs gebouwen op een afstand van 10 kilometer beschadigd.
Gezondheidszorg
De explosie komt op een bijzonder ongunstig moment voor Libanon. De afgelopen periode is er, na een daling door de strenge lockdown in het voorjaar, weer een stijging van het aantal besmettingen met corona. De gezondheidszorg stond hierdoor al onder druk. Door de explosie werd die ineens ook nog eens geconfronteerd met duizenden gewonden. Daarnaast zijn er in Beiroet 4 ziekenhuizen zo zwaar beschadigd geraakt, dat die niet meer gebruikt kunnen worden.
Ook is er een gebrek aan medische middelen, zorgmedewerkers en medicijnen. Een flinke voorraad beschermingsmateriaal voor de medewerkers lag nog opgeslagen in de haven. Die is door de ontploffing verloren gegaan.
Economische crisis
Naast de coronacrisis kampt Libanon ook met een economische crisis. De politieke situatie is instabiel. Afgelopen najaar is de minister-president afgetreden na verschillende demonstraties van het volk. Door onderlinge twist tussen de politieke partijen lukt het niet een eenduidig beleid te vormen en de economische crisis gezamenlijk aan te pakken. De praktijk is dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer.
De afgelopen maanden zijn in Libanon de prijzen flink gestegen. Het is voor de gewone bevolking lastig om te voorzien in de dagelijkse basisbehoeften. Veel producten zijn onbetaalbaar geworden. Het verlies van de haven is een ramp op zich, want de haven van Beiroet is een van de belangrijkste havens in het Midden-Oosten en speelt een grote rol in de Libanese economie. Door de ontploffing zijn bovendien veel opgeslagen goederen verloren gegaan.
Noodhulp
Beiroet heeft direct hulp nodig bij het bestrijden van deze ramp. Dorcas is ter plaatse al aanwezig sinds 2012. Daarom kunnen wij nu direct in actie komen. De komende tijd gaan we voedsel uitdelen, huizen repareren en psychosociale steun verlenen. Daarbij richten we ons op de meest kwetsbare mensen: de vluchtelingen uit Syrië en de allerarmste inwoners van Beiroet.
Steun ons werk en geef voor de mensen in Beiroet!
10 augustus 2020
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.