Christoffer in Tanzania kookt zijn maispap op zaagsel
Christoffer kookte zijn maïspap altijd op een vuurtje. Hij was net als andere mensen op het platteland van Tanzania gewend om op open vuur van hout te koken. Dat was wel bewerkelijk: eerst moest hij zelf hout halen uit het bos en vervolgens kostte het tijd om een goed vuur te krijgen. ‘Koken op hout is ook nog eens slecht voor je gezondheid’, voegt Christoffer eraan toe. Hij heeft dankzij het project clean cooking een nieuwe, gezonde manier om te koken. Dat maakt veel verschil!
Christoffer is kleermaker en woont alleen. Zijn vrouw is ziek en woont daarom ergens anders. ‘Koken op hout geeft veel rook. Ik kreeg altijd traanogen en werd snotterig tijdens het eten koken’, legt Christoffer uit. De dorpsoudsten wezen hem op de clean cooking stove uit het project van Dorcas. De stove is een rode brander met één pit, die pellets (houtkorrels) gebruikt als brandstof. Er komt geen rook van de stove en in plaats van open vuur op de grond zit het vuur veilig in de brander.
Slecht voor zijn gezondheid
Omdat Christoffer een oudere man is die alleen woont, kwam hij in aanmerking voor het krijgen van de stove. ‘Koken op hout is slecht voor mijn gezondheid en het is ook nog eens slecht voor het milieu, omdat er bomen gekapt moeten worden voor het hout. Daarmee vernielde ik het bos. Koken met pellets is veel beter.’
Nog een groot voordeel is dat het koken van eten veel sneller gaat. ‘Je hoeft niet op zoek naar hout, dat is al een voordeel. Maar het vuurtje brandt ook veel sneller met de pellets. Binnen tien tot vijftien seconden heb je het vuur al aan.’
Tijd overhouden
Voor veel mensen op het platteland is de stove een kostbare investering waar ze geen geld voor (over) hebben. Via het project Clean Cooking van Dorcas kunnen mensen in kwetsbare situaties, zoals Christoffer, toch een stove en pellets aanschaffen. Soms is dit op basis van een lening. Christoffer begrijpt wel dat mensen tegen de hoge aanschafkosten aanhikken. Hij ziet echter juist ook de financiële voordelen: ‘De mensen vergeten dat je heel veel tijd overhoudt met de stove, doordat je geen hout meer hoeft te zoeken en het koken sneller gaat. Die extra tijd kun je gebruiken voor andere dingen, zoals geld verdienen.’
23 januari 2025
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het Dorcas Magazine.