Joop Teeuwen: ‘De teams laten Gods licht schijnen in de gemeenschappen’

Joop Teeuwen is 60 jaar en heeft in heel wat landen gewoond en gewerkt. Twee jaar geleden begon hij aan een baan in Nederland; bij Dorcas. ‘Ik ondersteun de teams in de projectlanden, ik vind dat zij echt wezenlijk werk doen. Het zijn goede projecten, met een mooie mentaliteit van samen de schouders eronder.’

‘Ik heb vijftien jaar met mijn gezin in het buitenland gewoond, als eerste in Pakistan en Afghanistan. Ik ben ter voorbereiding naar een asielzoekerscentrum gegaan om mensen te leren kennen en alvast de taal te leren. Onze kinderen, inmiddels volwassen, zijn grotendeels in Afghanistan en Pakistan opgegroeid. Zij hebben het leven in andere landen altijd ervaren als een verrijking. Verder heb ik gewerkt in Libanon, Nigeria, Soedan, en in Zuid-Soedan zonder gezin.

Naar Nederland

Op een zeker moment wilde ik graag terug naar Nederland. Zoals het vaak gaat met expats; de zorg voor je ouders komt op je broers en zussen neer omdat jij in het buitenland bent. Zo zorgde mijn broer voor mijn moeder. Toen hij ziek werd was dat voor mij een aanleiding om weer naar Nederland te willen, zodat ik voor haar kon zorgen. Plus: we kregen een kleindochter.

Ik werkte destijds in Zuid-Soedan voor ZOA, en ik wilde graag in dezelfde sector blijven werken. Mijn vrouw werkte voor Dorcas in Nederland. Zij had een functie waar ze zich niet echt in thuis voelde, die haar eigenlijk niet paste, en ze besloot ermee te stoppen. Zo wist ik dat die functie vrijkwam, en ik wist ook vrij goed wat de functie inhield. Ik heb gesolliciteerd en ik kreeg de baan.

Dat is nu twee jaar geleden.  Voor mij was dat het moment om weer echt in Nederland te settelen. Mijn hoofdstuk buitenland is afgesloten; ik heb vooral indirect met andere landen te maken. Ik werk voor landen in Afrika: Egypte,  Ethiopië, Kenia, Tanzania en Zuid-Soedan. We hebben nog steeds een soort nomadenbestaan, alleen is het nu mijn vrouw die veel reist. We wonen in een multi-culti buurtje in Woerden, dat is heel leuk, ook om christen te zijn in die omgeving.

Ik hou wel van vrijheid. De combinatie van thuis werken en werken op kantoor past wel bij me. Het nadeel is wel dat je soms collega’s van andere teams langere tijd niet ziet, omdat ze andere dagen op kantoor zijn of omdat ze reizen. Maar de combinatie van thuiswerken en werken op kantoor bevalt me prima. Thuis kan je rustig doorwerken en op kantoor kom je mensen tegen. De sfeer op kantoor is goed, ik werk hier graag.

Projectlanden

Het is mijn werk om de projectlanden te linken aan grote donoren. Ik hou in de gaten welke donoren projecten willen financieren in onze projectlanden – als er aanbestedingen zijn, kijk ik of het bij ons past en of we voldoen aan de criteria. We kijken altijd of het project past qua sector, qua land en regio, en of we eerder met deze donor hebben samengewerkt.

Verder coördineer ik ook het schrijven van de projectvoorstellen. Welke informatie hebben we nodig, wie gaat het schrijven en wanneer moet het af zijn? Daarin werk op een hele gestructureerde manier, en ik train daarin ook de landenteams. Ik merk dat dat gewaardeerd wordt.

Motivatie

Ik vind het heel prettig dat mensen meer dan gemiddeld gemotiveerd zijn, dat is heel gaaf om te zien. Wat ik ook mooi vind is de wens om te blijven professionaliseren. Er is een gretigheid om nieuwe manieren van werken te leren, om verbeteringen op te pakken. De motivatie is zowel in Almere als in de landenkantoren erg merkbaar. Dat is voor mij de kracht van Dorcas; flexibiliteit, de wil om te leren, en de motivatie van de medewerkers.

Gods liefde voor de wereld

De teams in de projectlanden doen wezenlijk werk. Ze kunnen Gods licht laten schijnen in de gemeenschappen. We geven het werk in Gods’ koninkrijk handen en voeten, gedreven door Gods liefde voor de wereld.’ 

09 september 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.