Dankzij dijken kunnen mensen in Zuid-Soedan weer graan verbouwen

Milang in Zuid-Soedan staat met zijn vrouw Alei naast zijn graanveld. Dankzij de nieuwe dijk is zijn huis droog, en kan het graan groeien op zijn land. ‘Ik ben blij dat ik nu kan planten zonder bang te zijn dat het weer overstroomt’, zegt Milang. Samen met zijn vrouw en hun vijf kinderen kijkt hij uit naar de eerste oogst achter de dijk.

Milang is blij dat hij weer terug is op zijn geboortegrond. Zijn huis is één van de eersten die door de dijk wordt beschermd. Dorcas heeft samen met ZOA twee dijken van vijftien kilometer aangelegd om grote stukken land te beschermen tegen overstromingen.

Milang en zijn vrouw bij het veld Sorghum

Er was wel een dijk, met de hand gegraven door de mensen die er woonden. Maar de overstromingen werden ieder jaar heftiger; de dijk kon het water niet meer tegenhouden. Veel gezinnen moesten tijdelijk elders een goed heenkomen zoeken. En de gewassen op het land gingen verloren.

Nu het dankzij de nieuwe dijken weer mogelijk is om voedsel te verbouwen komen steeds meer mensen terug om weer op deze plek te gaan wonen. Op de akker van Milang staat de sorghum al hoog. Sorghum is een populaire graansoort in Zuid-Soedan. Ook Deng en zijn gezin willen hier weer gaan wonen. Hij heeft een hut gemaakt om in de schaduw te kunnen uitrusten naast het veld waar zijn sorghum groeit. In het droge seizoen, aan het einde van het jaar, willen Deng en zijn vrouw Aluel hun huis hier bouwen.  ‘Voor het eerst in jaren is mijn gewas niet overstroomt’, zegt hij.

09 september 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.