Jan uit Oekraïne bouwt als kok een nieuw leven op

Het leven van Jan (41) en zijn gezin veranderde drastisch door de oorlog in Oekraïne. Zijn vrouw en zoon vluchtten na het uitbreken van de oorlog naar het buitenland, maar Jan moest noodgedwongen alleen achterblijven. Hij had geen werk en voelde zich elke dag onveilig. Door een kooktraining van Dorcas kreeg Jan zijn leven weer op de rit en is hij inmiddels weer herenigd met zijn gezin.

Jan woonde voor de oorlog met zijn vrouw en zoon in Cherson, een stad in het zuiden van Oekraïne. Het gezin had een goed leven en Jan verdiende genoeg geld met zijn baan bij een beveiligingsbedrijf. Toch wilde hij graag een carrièreswitch maken en besloot zich aan te melden voor een opleiding tot buschauffeur. Eind februari 2022 zou Jan zijn diploma ontvangen. De oorlog gooide roet in het eten.

Onveilige situatie

De vrouw en zoon van Jan vluchtten naar het buitenland. Jan mocht als man het land niet verlaten en bleef achter in Cherson. Het leven was zwaar. Er was nauwelijks water en brood en elke dag werd er volop geschoten. Jan: ’Als je de straat op moest wist je nooit zeker of je wel weer terug naar huis zou keren. Het was erg onveilig en de situatie werd ondraaglijk.’

Na anderhalve maand besluiten Jan, zijn buren en vrienden om te vluchten naar het veiligere, westelijke deel van Oekraïne. Onder begeleiding en met witte vlaggen trokken ze naar het westen. Daar huurde Jan een huis. Af en toe kwam zijn gezin op bezoek vanuit het buitenland, maar zolang Jan geen werk had, kon hij niet voor hen zorgen.

75 verschillende gerechten

Via Dorcas en partnerorganisatie World Vision kreeg hij de kans om een kooktraining te volgen. De training werd gegeven door chef-kok Alexander, die werkzaam was in een luxe restaurant in Zwitserland. ‘Ik leerde tijdens de training maar liefst 75 gerechten uit verschillende keukens te maken.’ Daarnaast leerde Jan ook het belang van communicatie en samenwerking.

Durven dromen

Na afloop van de training ontving de Oekraïner een certificaat. Ook werd hij bij verschillende bedrijven aanbevolen en kreeg hij meerdere aanbiedingen voor een baan. Jan heeft hierdoor de mogelijkheid om voor zijn gezin te zorgen. Tot zijn grote vreugde wonen zijn vrouw en zoon ondertussen weer bij hem. En inmiddels durft hij ook te dromen over de toekomst. ‘Ik heb veel waardevolle kennis opgedaan tijdens de training. Ik droom er van om later zelf een eigen zaak te openen.’

03 augustus 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.