Shenisiyo: ‘Ik wil later zorgen voor schoon watervoorzieningen op andere plekken’
Schoon water is van levensbelang. Het drinken van vervuild water leidt vaak tot ziektes zoals diarree, cholera, difterie en tyfus. Kinderen die ziek worden van het vervuilde water kunnen niet meer naar school. Dit maakt hun toch al kwetsbare toekomst nog moeilijker.
Dit was ook het geval voor de zestienjarige Shenisiyo. Ze woont in een dorp op het platteland, in het midden van Ethiopië. Ze was vaak ziek door het drinken van vervuild water en door een slechte hygiëne. Dankzij de aanleg van een waterpomp en watertappunten in haar dorp én op haar school is ze gezonder en mist ze nauwelijks meer lessen. Ze droomt over een betere toekomst, waarbij ze andere mensen helpt aan schoon drinkwater.
Minder vaak ziek
‘Sinds er op school schoon drinkwater is, hebben ik en de andere leerlingen veel minder last van ziektes zoals diarree en griep. Hierdoor hoef ik school niet zo vaak meer te missen’, legt Shenisiyo uit.
Voordat Dorcas zorgde voor schoon drinkwatervoorzieningen op haar school, was de situatie onhygiënisch en onveilig. Er was geen mogelijkheid om je handen te wassen en de paar latrines die er waren, hadden geen deur en waren erg vies. Veel leerlingen gebruikten daarom de bosjes, die een behoorlijk eind van de school lagen, als toilet. ‘Ik vond het eng om naar de bosjes te gaan en voelde me vaak onveilig op school. Hierdoor sloeg ik vaak ook lessen over.’
Handen wassen
Na de aanleg van schoon drinkwatervoorzieningen veranderde dit. ‘We leerden hoe we onze handen moesten wassen en ook kwamen er goede latrines. De situatie op school is nu veel beter. Ik ben bijna niet meer ziek en droom zelfs weer van een vervolgopleiding. Ik wil graag ingenieur worden. Dan kan ik ook zorgen voor schoon watervoorzieningen op andere plekken.’
15 maart 2024
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.