Woningontruiming Regionaal voert woningontruimingen uit voor Dorcas

Dorcas wordt op verschillende manieren gesteund, bijvoorbeeld door geld, tijd óf spullen te geven. De meeste spullen worden gebracht bij één van de Dorcas-winkels. Maar wist u dat Dorcas ook open staat voor donaties van de complete inboedel van een woning?

Per jaar laten gemiddeld tien mensen hun inboedel na aan Dorcas. De grootte van de inboedel verschilt erg per keer, maar er komt behoorlijk wat tijd en werk bij kijken om alle spullen door te nemen. Wat kunnen we nog verkopen via onze Dorcas-winkel? Wat is geschikt om te verkopen via een veiling? En welke spullen moeten naar de stort?

Als er een Dorcas-winkel in de buurt is, wordt deze vaak als eerste benaderd. Enkele vrijwilligers bezoeken het huis en bekijken welke spullen geschikt zijn voor verkoop in de Dorcas-winkel. Is er geen winkel in de buurt of moet het hele huis ontruimd worden? Dan werkt Dorcas samen met Woningontruiming Regionaal, een organisatie die woningen duurzaam ontruimt. Voor Dorcas doet zij dit bij een nalatenschap tegen kostprijs. Na het bezoek van de Dorcas-vrijwilligers ontruimt het bedrijf het huis verder en levert het uiteindelijk bezemschoon op. De nabestaanden ontvangen hiervoor vooraf een offerte.

Woningontruiming Regionaal

Woningontruiming Regionaal werd zestien jaar geleden opgericht door Carry van Swieten. Toen een oudoom van haar overleed, kwam Carry erachter dat er eigenlijk geen bedrijven waren die woningen ontruimden. Wel waren er destijds wat aannemers die alles in een container wilden gooien, maar zij hielden geen rekening met de emotionele band die mensen met (delen van) een inboedel kunnen hebben. Zo werd het logeerbed waar Carry vroeger regelmatig op had gelogeerd zo van driehoog naar beneden gegooid. En dus begon Carry Woningontruiming Regionaal, een organisatie die bekend zou moeten worden om de voorzichtigheid waarmee ze met inboedel omgaat. En dat is gelukt!

De sorteerhal

Eerlijk

‘Wij zijn de grootste en beste woningontruimer in Nederland’, vertelt Robbert van Swieten, zoon van Carry en Hans van Swieten. Hij is van plan om binnen 1 tot 3 jaar het stokje van zijn ouders over te nemen, als directeur van Woningontruiming Regionaal. Woningontruiming Regionaal ontruimt gemiddeld dertig woningen per week. Robbert: ‘Er zijn veel cowboys in het vak, die met weinig respect met de nagelaten spullen omgaan. Wij doen het op onze manier. Ik durf mijn handen voor onze regiomanagers in het vuur te steken: alles van waarde, denk vooral aan juwelen en geld, zullen ze altijd aan de rechtmatige eigenaar teruggeven. Dit is een kernwaarde binnen onze organisatie waarvoor we iedere dag keihard ons best doen.’

Robbert van Swieten in de sorteerhal

Duurzaam

Eerlijkheid staat bij het bedrijf dus hoog in het vaandel, maar ook duurzaamheid is een van de kernwaarden van het bedrijf. 93 procent van de ontruimde spullen wordt inmiddels door Woningontruiming Regionaal gerecycled. In het desbetreffende huis worden alle spullen gesorteerd. Etenswaren en spullen die niemand wil hebben, zoals oude en vervuilde tapijten, worden daar al weggegooid. Kleding wordt in zakken gedaan, gereedschap wordt bij gereedschap gelegd, ijzer bij ijzer, enzovoort. ‘We vinden het belangrijk dat de spullen een goede bestemming krijgen en dat er zo min mogelijk wordt weggegooid.’ Vanuit de woning worden de spullen naar de sorteerhal van het bedrijf gebracht, waar medewerkers, veelal­ mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, de inboedel nog verder sorteren. Artikelen die veel waard zijn, laat Woningontruiming Regionaal veilen voor de klant, de overige inboedel wordt zorgvuldig gesorteerd en doorgegeven aan verscheidene sociaal-maatschappelijke organisaties. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe zorgboerderij die een inboedel nodig heeft.

Sinds juli 2022 werkt het bedrijf samen met Dorcas. Robbert: ‘Als er iets is nagelaten en Dorcas heeft ons nodig, krijg ik een belletje en kijk ik welke regiomanager in dat gebied werkzaam is. De desbetreffende regiomanager pakt het dan verder op. We halen financieel gezien niets uit zo’n ontruiming voor Dorcas, maar we hebben dezelfde normen en waarden en doen wat goed is voor een ander. Daarin hebben we elkaar zeker gevonden en daarom maken we voor Dorcas een uitzondering wat betreft de kosten.

Nalaten aan Dorcas

Behalve tijdens uw leven giften aan Dorcas geven, kunt u Dorcas ook in uw testament opnemen of uw inboedel schenken en de woning laten ontruimen. Onze relatiebeheerder Astrid Groen luistert graag naar uw wensen en helpt u met een persoonlijk en vrijblijvend advies. Overweegt u uw inboedel na te laten aan Dorcas? Neem dan contact op met Astrid. Kijk op www.dorcas.nl/nalaten voor meer informatie. Daar kunt u ook een gratis brochure aanvragen.

Dorcas relatiebeheerder Astrid Groen en Robbert van Swieten

29 maart 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.