‘Roemeense gastvrijheid maakt tentenkampen voorlopig overbodig’
Dorcas-medewerker Jan Jacob Hoefnagel is vorige week op reis geweest naar Roemenië. Daar sprak hij met vluchtelingen uit Oekraïne. De verhalen van de mensen, de gastvrijheid van de Roemenen en het werk van Dorcas en andere organisaties maakten diepe indruk. Jan Jacob heeft een dagboek bijgehouden waarin hij zijn ervaringen deelt.
Vandaag deel 2: Tentenkampen overbodig
Joodse geschiedenis
Een stuk westelijker dan Halmeu ligt Sighetu Marmației, ook wel bekend als Sziget. Het is een Roemeens-Oekraïense grensplaats met zo’n 40.000 inwoners. Deze van oudsher Joods-Hongaarse stad kent een roerige geschiedenis, waarin het Jodendom een belangrijke plaats inneemt. Nu is er een bladzijde aan die roerige geschiedenis toegevoegd. Het is een grensovergang die gevonden wordt door veel vluchtelingen.
Geoliede machine
Aan deze kant van de grens staat een grote tent waar iedereen die dat wil zich kan registreren. Tafel na tafel in de tent is ingericht op alles wat nodig is. Juridische ondersteuning, medische ondersteuning, aanvragen voor vervoer, aanvragen voor onderdak, enzovoort.
De organisatie is hier een goed geoliede machine. Tegenover de tent staan kramen, waar men na registratie terechtkan voor een warm broodje, koffie en thee. Ook wordt hier water en een gratis boodschappenpakket uitgedeeld.
Roemeense gastgezinnen
Juist op deze historische plek, waar Joden ooit ruim de helft van de bevolking uitmaakten maar nu vrijwel verdwenen zijn, zag ik voor het eerst een tent met Joodse vlaggen staan. Die blijkt van een Joodse organisatie te zijn die zich onder meer bezighoudt met de opvang van Joden die de grens over komen. Busjes en auto’s rijden af en aan. Zo’n 7.000 Roemeense gezinnen hebben zich aangemeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
De situatie is anders dan we die eerste dagen na het uitbreken van de oorlog hadden verwacht. Tentenkampen zijn hier nu dus nog niet nodig. Even verderop is er wel een tentenkamp in wording. De brandweer heeft op een voetbalveld enkele tenten al opgebouwd, maar alleen grote groepen die bij elkaar willen blijven melden zich voor de tenten. De meesten zullen doorreizen en hier dus niet lang blijven. En ook vanaf deze plaats waaieren de bewoners van Oekraïne uit over alle zuidwestelijke landen.
Kleinschalige opvang
Naast alle initiatieven van de overheid en burgers biedt ook Dorcas, in samenwerking met andere organisaties, kleinschalige opvang. Ik ben echt blij dat we die mogelijkheden hebben. Het is opvang zoals we een dag eerder op de voormalige camping hebben gezien. Wat een contrast met een verblijf in deze tenten. Ik zie ook echt uit naar het bezoeken van de opvang morgen…’
09 maart 2022
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.