Zamzam: ‘Mijn leven is ten goede veranderd!’ 

De 32-jarige Zamzam woont met haar boer en zus in een vluchtelingenkamp in Aden, in het zuiden van Jemen. Door verwoestende bombardementen in Al Hudaydah, een gebied in het westen van het land, vluchtten de drie naar het zuiden.  

Beide ouders van Zamzam stierven toen ze jong was. Ze kon daardoor niet studeren. Lang lukte het niet om werk te vinden in het kamp. Ze probeerde parfum te maken en te verkopen, maar ze miste de juiste kennis en vaardigheden om er een succes van te maken.  

Door de jarenlange zware omstandigheden waarin ze leefde, ontwikkelde Zamzam een angststoornis. Hierdoor kwam ze in aanmerking voor een Dorcas-project in het kamp. Onder begeleiding van een coach begonnen haar angstaanvallen af te nemen en leerde ze om te gaan met haar angsten.  

Daarnaast leerde de Jemenitische in het Dorcas-project om wierook en parfum te maken. Na de training kreeg ze gereedschap en materiaal mee zodat ze voortaan haar eigen parfum en wierook kon gaan maken. ‘Door het trainingsprogramma van Dorcas werd ik een productieve vrouw en heb ik nu een inkomen. Mijn eigen bedrijf loopt goed, mensen weten me te vinden’, vertelt Zamzam stralend.   

Zamzam is een van de dertig deelnemers van dit specifieke project in het vluchtelingenkamp in Aden. Samen met een lokale partner werkt Dorcas hier aan het verbeteren van de vaardigheden van Jemenitische vrouwen zodat ze de arbeidsmarkt op kunnen en met een eigen bedrijf hun families kunnen onderhouden. 

In verband met haar privacy staat Zamzam niet herkenbaar op de foto.

10 juni 2024

Doneer hier voor het Midden-Oosten

Help mensen zoals Zamzam