‘Water heeft ons dorp veranderd’

De 27-jarige Mary uit Kenia is elke dag te vinden in haar 2e ‘thuis’: een waterkiosk in het dorp. Al ruim 4 jaar verkoopt Mary vanuit die kiosk water aan haar dorpsgenoten. Schoon water. Waar 10 jaar geleden nog veel mensen, onder wie ook Mary zelf, ziek werden door vies water, is er inmiddels veel veranderd. Een aangelegde pijplijn voorziet duizenden mensen van schoon water. En water is leven.

Iedereen wordt er beter van
De positieve gevolgen van schoon water zijn enorm. Mary heeft een baan waarmee ze genoeg geld verdient om haar gezin van te onderhouden en haar zoontje naar school te sturen. Bovendien betekent schoon water ook een betere gezondheid. Alle dorpelingen profiteren mee. Water halen kost nu veel minder tijd, waardoor mensen tijd overhouden om te werken.

Blijvende verandering
De 33 kilometer lange pijplijn die in 2011 is aangelegd, wordt onderhouden door 2 medewerkers en de in totaal 13 medewerkers van de waterkiosk. Zo zorgen de bewoners er zelf voor dat de installatie in hun dorp in goede staat blijft. Tijdens de bouw van de pijplijn hebben de inwoners via een groot aantal Dorcas-trainingen en -workshops nieuwe inzichten opgedaan over gezondheid, hygiëne en het voorkómen van ziektes.

21 maart 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.