Taxatiedag in Dorcas Winkel Opheusden

Steeds meer winkels houden een taxatiedag en allemaal zijn ze er enthousiast over. De taxateurs zijn deskundig en trekken veel publiek. Zo’n dag zet de Dorcas-winkel flink in de schijnwerpers en levert ook nog wat geld op. Zoals donderdag 9 maart in Opheusden. Bestuurslid Gerrie Ariesen schreef een verslag over de ‘drukke, prachtige en fantastische’ taxatiedag.

‘Wat een fantastische dag hebben de Dorcas-medewerkers meegemaakt. Een taxatiedag! Taxateur Nicholas le Clercq van veilinghuis Vendu Rotterdam was een dagje bij Dorcas Opheusden om artikelen te taxeren, eventueel in ontvangst te nemen voor de veiling of te schenken aan de winkel.

Wat was het druk! ’s Morgens vroeg, ruim voor openingstijd, stonden al heel wat bezoekers in de kou bij de deur, met een tas in hun handen en een doos voor hun voeten. Om 10.00 uur ging de deur open en stroomden de bezoekers binnen. Het was nog even wachten op de taxateur, maar toen hij er was, ging het als een trein.

Om 10.00 uur ging de deur open en stroomden de bezoekers binnen.

Elk voorwerp werd door taxateur Le Clercq zorgvuldig bekeken, soms met de loep en een enkele keer kwam er zelfs een lampje aan te pas. Was hij niet zeker van zijn zaak, dan raadpleegde hij een catalogus van het veilinghuis.

Veel bezoekers waren ervan overtuigd, dat ze hun artikel konden laten taxeren voor meer dan € 100,-. Het was immers al meer dan honderd jaar in de familie, werd gezegd, dus dat moest wat waard zijn! Er werden in onze ‘lekenogen’ inderdaad mooie dingen aangeboden. Schilderijen, munten, potjes, vazen, sieraden, boeken, klokken, Bijbels, decoratieartikelen…

Maar velen moest meneer Le Clercq teleurstellen: beschadigd, vervalst, 20-eeuws, het glas heeft geen goede klank bij het aantikken, schilderijen uit massaproductie, vervalste handtekening en ga zo maar door. Met tekst en uitleg werd duidelijk gemaakt en aangewezen wat de omissies waren.

Tot ver na 15.00 uur ging Le Clercq door met taxeren. Een aantal bezoekers kwam zelfs terug om meer artikelen te laten taxeren. In totaal hebben 72 bezoekers 135 artikelen laten taxeren. Dit leverde Dorcas een bedrag op van € 337,50. Op een enkel artikel na (een paar potjes en een schilderij voor Dorcas) hebben alle bezoekers hun spullen weer mee naar huis genomen.

Kunst of kitsch?

Uit een kleine enquête onder de bezoekers bleek dat ook zij hebben genoten. De koffie werd zeer gewaardeerd en ze bleven na hun taxatie vrij lang hangen om te kijken wat er nog meer ter tafel kwam en wat de taxateur over een artikel te vertellen had.

Deze taxatiedag leverde helaas geen klapper op. Twee artikelen sprongen eruit: een Italiaanse Bombayring met een geschatte waarde tussen de € 400,- en € 600,- en een Montblanc Hemingway vulpen met een geschatte waarde van € 1.600,-. Een kookboek met menukaartjes van paleis Soestdijk was interessant vanwege het verhaal; echter niet interessant voor de veiling.

Dorcas heeft zelf ook nog een aantal artikelen laten taxeren. Die hadden niet veel waarde, op één na: een 18e eeuws vuursteenslotgeweer met een geschatte waarde tussen de € 200,- en € 400,-. De taxateur heeft het meegenomen om te veilen.

We bedanken taxateur Le Clercq hartelijk voor het waardevolle en deskundige werk dat hij heeft verricht. Het was druk, prachtig en fantastisch en we staan zeker open voor een herhaling!’

10 maart 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.