Roxhersa opent bakkerij met startbedrag Dorcas 

Trots staat de Albanese Roxhersa (32) in haar gloednieuwe bakkerij. Ze is een week open en blij met de klanten die nu in haar winkel staan. In de vitrine liggen broodjes, taarten en rijen chocolaatjes.  

‘Ik heb al jaren de droom en het verlangen om iets voor mezelf te beginnen’, vertelt Roxhersa. ‘Ik vind bakken niet alleen heel leuk, ik ben er ook goed in!’ Omdat ze geen ervaring heeft met het runnen van een bedrijf, besluit ze om een cursus over bedrijfsvoering te volgen bij een van de lokale partners van Dorcas. Na de tien maandenlange cursus ontvangt de Albanese 800 euro van Dorcas om in haar eigen bedrijf te steken.

Hard werken

Ze vindt een huurpand in een zijstraat van een drukke weg in de stad Korca en schaft de rest van de spullen aan die ze nog nodig heeft voor haar bakkerij. De bakkerij ligt op een goede plek. Het busstation is vlakbij en in de zomer is er plek voor een tafeltje op de stoep. De bakkerij opzetten en openhouden is hard werken. Ze is niet veel thuis en haar twee kinderen komen naar de bakkerij om te lunchen. Na school worden ze opgehaald door haar man of kunnen ze naar het kindercentrum voor Romakinderen, een naschoolse opvang van Dorcas.  

Mezelf verder ontwikkelen

Hoewel haar cursus is afgelopen, heeft ze nog regelmatig contact met een coach van de opleiding om mee te sparren. Ook wordt haar bakkerij als voorbeeld gebruikt voor nieuwe cursisten en komen ze langs om te kijken hoe het loopt. Tussen het harde werken door droomt Roxhersa alweer verder: ‘Ik wil eigenlijk iemand in dienst nemen en de middelbare school afmaken. Zo kan ik mezelf nog verder ontwikkelen. Dan kan ik echt de cyclus van armoede doorbreken.’ 

04 april 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.