Ontmoetingen met landendirecteuren

Begin mei ontmoetten de landendirecteuren van Dorcas elkaar tijdens de jaarlijkse Springmeeting in Vierhouten. Op een aantal dagen waren zij beschikbaar om winkels te bezoeken en daar te vertellen over hun werk. Een prachtige gelegenheid om de vrijwilligers met ‘het veld’ in aanraking te brengen. Drie winkels maakten hiervan gebruik en een groep Dorcas-vrijwilligers (onder andere van depots) in Friesland.

Zeeland – Syrië en Libanon

De winkel in Zierikzee combineerde het bezoek van landendirecteur Najla Chahda van Syrië en Libanon met een high tea, vertelt voorzitter Edith Bin: ‘Najla begon haar presentatie met een stukje geschiedenis van beide landen. Daarna vertelde ze welke projecten Dorcas in Libanon heeft en na een korte pauze werden de projecten uit Syrië gedeeld. Het was een zeer leerzame middag, mooi om te horen wat Dorcas allemaal doet voor mensen in deze landen. Vaak onder zeer moeilijke omstandigheden. Najla werd door onze vrijwilligers zeer gewaardeerd en hartelijk bedankt. We hebben haar verrast met een mandje Zeeuwse producten. Het was samen met de high tea een geslaagde middag.’ Na afloop heeft Najla samen met haar tolk en haar chauffeur (relatiebeheerders Marco en Evert) nog wat sightseeing gedaan in Zierikzee en een hapje gegeten.

Friesland – Roemenië

De Friese vrijwilligers (die niet in een Dorcas-winkel werkzaam zijn, maar andere taken hebben) mochten gebruikmaken van een ruimte in de winkel in Heerenveen. Dorcas-woordvoerder Jan Jacob Hoefnagel trad op als tolk voor landendirecteur Attila Daray van Roemenië. ‘Attila had een heel inspirerende presentatie en het tolken ging Jan Jacob supergoed af’, aldus regiocoördinator Rika Rozema. ‘We konden ook nog veel delen vanuit Dorcas en vertellen over de ontwikkelingen in de provincie. Ook voor Attila heel inspirerend. Hij heeft deze avond kennisgemaakt met een vrouw die al 33 jaar kleding sorteert. De sfeer was gemoedelijk en het was erg gezellig. Al met al kijken we terug op een geslaagde avond.’

Veenendaal – Oekraïne

Landendirecteur Ferenc Katko uit Oekraïne ontbrak vorig jaar tijdens de Springmeeting, om begrijpelijke redenen. Dit jaar lukte het hem wel om naar Nederland te komen en bezocht hij de winkel in Veenendaal. Zijn bezoek begon met een rondleiding door de winkel, waarbij hij zich zeer geïnteresseerd toonde, vertelt bestuurslid Marleen Koudijs: ‘Daarna kon de presentatie van start gaan in onze kantine. Ferenc vertelde over de oorlog in Oekraïne aan de hand van een landkaart. We zagen hoe onmetelijk groot Rusland is en hoe kwetsbaar Oekraïne is met een kilometerslange grens. Hij vertelde wat oorlog doet met een mens. Vooral op mentaal gebied. Wat het doet met de vele, vele ontheemden. Mensen die vluchten van de ene kant van het land naar de andere. Zo ver mogelijk van de frontlinie vandaan.

Voor deze mensen kon Dorcas veel betekenen. Door informatie te geven over hun rechten. Maar ook onderdak te verschaffen en voedsel en artikelen uit te delen die nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen. Tevens werden mensen getraind hoe ze moeten handelen in nieuwe noodsituaties zoals evacuaties uit nieuwe frontlinies. Ferenc heeft een team om zich heen dat zich met man en macht inzet om alles gedaan te krijgen.

De presentatie heeft diepe indruk op ons gemaakt en deed ons beseffen hoe moeilijk het leven momenteel is in Oekraïne. Na de koffiepauze hebben we de rollen omgedraaid en mocht Ferenc ons vragen stellen over onze winkel. Dat resulteerde in mooie, soms humoristische verhalen. Zoals gezegd was Ferenc erg belangstellend en dat deed ons goed. Na een inspirerende, interactieve avond hebben we afscheid genomen van Ferenc en wensten hem toe dat hij en zijn gezin gespaard zullen blijven en er vrede zal komen voor Oekraïne.’

Eindhoven – Ethiopië

Landendirecteur Fikru Tarekegn uit Ethiopië mocht zijn presentatie geven voor een volle zaal in Eindhoven, waar het bezoek werd gecombineerd met een gezellige vrijwilligersavond. ‘Fikru heeft aan de hand van foto’s laten zien hoe de droogte in Ethiopië van invloed is op de bevolking en wat er door Dorcas wordt gedaan om de mensen te helpen’, aldus secretaris Anja Vis. ‘Ook was er gelegenheid tot het stellen van vragen, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Nadien hebben we heerlijk met elkaar gegeten en gezellig gepraat. Fijn om te ervaren dat de vrijwilligers zich zo betrokken voelen bij het werk voor de medemens, en het ook leuk vinden om elkaar te ontmoeten.’

Grijp uw kans

In het najaar komen de landendirecteuren opnieuw bij elkaar in Nederland, van 12 tot en met 17 november. Voor en tijdens deze Fallmeeting krijgen de vrijwilligers opnieuw de kans een van hen te ontmoeten in hun eigen winkel. Enorm inspirerend natuurlijk, om verhalen over Dorcas-projecten uit de eerste hand te horen. Het is helemaal mooi als u zo’n bezoek kunt combineren met een vrijwilligersavond of -middag. Zodra de data bekend zijn, krijgt u bericht!

07 juni 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.