Natasha vluchtte uit Oekraïne: ‘God heeft ons deze nieuwe plek gegeven’

De 61-jarige Natasha en haar man Sasha (63) vluchtten vorig jaar met hun dochter Svetlana uit de Oost-Oekraïense stad Zaporizja naar Dorohoi in buurland Roemenië. Daar wonen ze momenteel in een opvanglocatie van een partner van Dorcas. ‘Hier hebben we alles wat we nu nodig hebben’, vertelt Natasha blij. ‘We hebben een dak boven ons hoofd, een prachtige ruime kamer met een badkamer, warm water en een keuken waar we kunnen koken.’

Van de 5 kinderen van het stel woonde alleen dochter Svetlana nog thuis, de overige 4 kinderen wonen verspreid in Europa. Sasha werkte vóór zijn pensioen in het ziekenhuis en was verantwoordelijk voor het verstrekken van zuurstof. Natasha zorgde thuis voor de kinderen. Door de oorlog met Rusland was het voor het drietal niet meer veilig om in hun woonplaats te blijven. Ze sloegen op de vlucht en kwamen aan bij de grens met Roemenië.

Omdat Svetlana het syndroom van Down heeft, werd het gezin aan de grens geselecteerd voor een speciaal opvanghuis voor kwetsbare mensen. Daar krijgen ze naast eten, verzorgingsproducten en schoonmaakspullen ook Roemeense en Engelse lessen. Voor Svetlana zijn er therapiesessies waar ze aan kan meedoen.

In het huis hangt een goede sfeer. Verjaardagen van jarige kinderen worden uitgebreid gevierd en een paar families in het huis organiseerden samen een uitstapje naar de regio Bukovina. De Roemeense wezen die ook op de locatie wonen heeft Natasha onder haar hoede genomen; van haar krijgen ze aandacht en onderwijs.

Natasha is dankbaar voor de veilige plek in de opvanglocatie. ‘We hebben hier in Roemenië een plaats kunnen vinden waar we vriendelijk geholpen worden en waar mensen de tijd nemen om voor ons te zorgen. Ze brengen ons naar het ziekenhuis als dat nodig is, kopen medicijnen voor ons en begeleiden ons naar taallessen en kerkdiensten van de lokale kerk. Deze nieuwe plek heeft God ons gegeven, daar is geen twijfel over mogelijk.’

09 januari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.