Malak begint steeds opnieuw in Syrië

Begin dit jaar werd Syrië getroffen door een hevige aardbeving. Het was de zoveelste ramp voor het land, dat al jarenlang heeft te maken met geweld en heftige conflicten. Veel inwoners moeten hierdoor steeds weer opnieuw beginnen. Zo ook de Syrische Malak. Tegenslag na tegenslag maakte zij mee. En elke keer moest ze een nieuw bestaan opbouwen. Dankzij het Dorcas-project voor kleine ondernemers is het Malak gelukt een geiten- en schapenfokkerij te beginnen. 

Vluchten naar het platteland 

Malak groeit op in een traditioneel gezin waar meisjes meestal de middelbare school niet afmaken. Ze trouwt jong, op haar zeventiende. Samen met haar man en kinderen vlucht ze tijdens de burgeroorlog weg uit Aleppo en gaat naar het platteland. Daar leert te zorgen voor de kudde schapen en geiten.  

Maar ook op het platteland dringt het geweld door; de man van Malak raakt gewond door een granaat. Ze moeten terug naar de stad voor medische zorg. Het gezin laat alweer een woonplek achter. Ze verkopen al hun bezittingen, ook de kudde kleinvee.  

Vuilnis ophalen 

Het is voor Malak en haar gezin moeilijk om weer terug te zijn in de stap. Er is weinig geld en ze zijn afhankelijk van hulp. De kinderen van Malak halen vuilnis op om wat geld te verdienen, maar al snel kan ze het niet meer verdragen om haar kinderen dit werk te laten doen.  

De Syrische besluit haar trouwring en oorbellen te verkopen. Hiervan van ze twee geiten aanschaffen. De onderneming is succesvol en de kudde groeit uit tot dertig geiten.  Maar danslaat het noodlot weer toe: de man van Malak belandt in de gevangenis. Malak staat er alleen voor en moet in haar eentje zorgen voor het bedrijf en voor de kinderen. 

Weer gewond 

Na verloop van tijd komt de man van Malak weer vrij. Het geluk is van korte duur, want tijdens het hoeden van de geiten loopt hij op een mijn. Hij raakt gewond en moet verder met een blijvende beperking aan zijn been. Malak is de enige kostwinner geworden. Om de medische kosten te betalen moet ze het kleinvee verkopen.  

Opnieuw beginnen 

De ondernemende Malak hoort van het project van Dorcas voor kleine ondernemingen en schrijft zich in om mee te doen. Ze vraagt een kleine lening aan via het project om de melkproductie te verhogen en om kleinvee te fokken voor meer inkomsten. Het is al snel duidelijk dat Malak verstand heeft van geiten en schapen. Ze krijgt een lening en kan vijf schapen kopen.  

Ondanks de tegenslagen in haar leven blijft Malak optimistisch. ‘De kudde is inmiddels verdubbeld. Dit is goed voor mijn familie, het maakt hen gelukkig’, zegt ze met een glimlach.  

05 oktober 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.