Ethiopische Tirutat wil later haar eigen restaurant beginnen 

Jongeren volgen kooktraining bij Dorcas Ethiopië 

Ongeveer een kwart van de Ethiopische jongeren tot dertig jaar kan geen werk vinden. Dorcas heeft daarom verschillende projecten waarbij jongeren een praktisch vak leren. Zo zijn ze in staat een eigen inkomen te verdienen en zijn ze niet meer afhankelijk van hulp. 

De vaktrainingen zijn gericht op jongeren tot 35 jaar en bestaan onder andere uit hout- en metaalbewerking, naaien en koken. Dorcas biedt deze trainingen samen met partnerorganisaties aan op verschillende locaties in Ethiopië, onder andere in de stad Hawassa.   

Ingenieur zonder werk 

De 25-jarige Tirutat volgt hier de kooktraining. De Ethiopische is afgestudeerd als ingenieur aan de universiteit in de hoofdstad Addis Abeba. Tirutat: ‘Ik kan nergens een baan vinden. Er zijn sowieso niet veel banen en als er wel iets is, dan vragen ze iemand met ervaring. Ik ben daarom maar weer thuis komen wonen.’ 

Ze hoorde van de vaktrainingen van Dorcas en besloot zich aan te melden. ‘Ik houd wel van koken, dus het leek me leuk om er meer over te leren.’ De kooktraining wordt gratis aangeboden en duurt een jaar. Na afloop hoopt Tirutat nu wél een baan te vinden. ‘Ik wil eerst in een restaurant gaan werken om meer ervaring op te doen. Daarna hoop ik zelf een restaurant te beginnen.’ 

Passie voor koken 

De twintigjarige Eden volgt ook de kooktraining in Hawassa. Zij studeert nog aan de universiteit en doet de training ernaast. ‘Ik heb een passie voor koken en wil graag nieuwe gerechten leren maken.’ De ervaringen van de kooktraining wil ze gebruiken na haar studie. ‘Ik studeer nu Accountancy en Financiën. Ik wil later graag mijn eigen restaurant beginnen en dan kan ik wat ik geleerd heb tijdens mijn studie mooi combineren met de kooktraining.’ 

31 oktober 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.