Koninklijke onderscheiding voor Greet en Gré

‘Er zijn er zoveel die in stilte goed werk doen’

De verrassing is compleet als Greet Mizrahi (73) en Gré Groot (77) midden in Dorcas Winkel Andijk een corsage krijgen opgespeld. De winkel is gewoon open, Greet is aan het werk en Gré komt alleen iets ophalen. Maar ineens staat de winkel vol met familie en zijn ze het middelpunt van de belangstelling. De burgemeester komt de kringloopwinkel binnen gelopen: ‘We zijn hier om dankuwel te zeggen.’

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

‘U heeft met al die uren inzet het verschil gemaakt’, zegt burgemeester Michiel Pijl. Dan worden de lintjes opgespeld en zijn Greet en Gré officieel Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De felicitaties gaan door de winkel. Greet is sprakeloos: ‘Ik ben hier in mijn werkkloffie, ik had niks in de gaten! Iedereen wist ervan behalve ik, dat is heel bijzonder. Meestal ben ik juist degene die alles weet.’ Gré voelt hetzelfde: ‘Het is echt niet te geloven. Ik heb al die tijd niets gemerkt. Toen ik de winkel inliep dacht ik nog wel even ‘wat zijn er veel collega’s aanwezig vandaag.’

Meer dan vijfentwintig jaar inzet

De vrouwen zetten zich allebei al meer dan 25 jaar in voor Dorcas Winkel Andijk. Gré staat vaak bij de inbreng waar spullen in ontvangst worden genomen. ‘Er komt veel binnen, het is vaak druk bij de inbreng. Het sorteren hoort er ook bij. Heel soms moet er iets weg als het niet meer bruikbaar is, maar de meeste spullen komen goed terecht.’ Gré staat één keer in de week in de winkel. ‘Dan tap ik koffie voor klanten. Of ik ga prijzen, bijvoorbeeld het kleingoed voor knutselen. Ik ben dol op knutselen en op knutselspullen’.

De vrijwilligers zijn de kracht van Dorcas Winkel Andijk, zegt haar collega Greet. ‘We hebben hier een wereldploeg van mensen. We vangen elkaar altijd op.  Als er iets moet gebeuren staan we voor elkaar klaar. Het is een warm, gezellig koppel mensen. We zijn allemaal bejaard, het vrijwilligerswerk in de winkel houdt ons van de straat’, lacht Greet.

Stille kracht

Gré deed voor het jaar 2000 ook al af en toe het een en ander voor Dorcas, maar vanaf dat jaar werd het echt regelmatig. ‘Ieder helpt op zijn eigen manier. Er zijn er zoveel die een lintje verdienen, ik moet hier even aan wennen hoor’, zegt Gré. Later komt ze er nog op terug. ‘De vrouw van mijn zwager Dirk Jan Groot heeft echt een lintje verdiend. Dirk Jan Groot heeft Dorcas opgericht, hij heeft ook een lintje gekregen en helemaal terecht. Zijn vrouw is altijd een stille kracht geweest, zij heeft ook zeker een lintje verdiend.’

Gré Groot in het kantoor van Dorcas Winkel Andijk

Als een spin in een web

Het enthousiasme van Greet is aanstekelijk. ‘Ik ben ook wel de spin in het web. Als er iets is, wordt ik erbij geroepen. Ik geniet van het hele gebeuren, het is als het runnen van een eigen bedrijf zonder het risico. Het organiseren, het regelen, daar hou ik van.’ Het lijkt haast alsof het allemaal vanzelf gaat, maar er wordt duidelijk hard gewerkt. ‘Ik ben hier elke ochtend om kwart voor acht. De vaste ploeg komt om kwart over acht binnen en dan beginnen we. De winkel is vier dagen open, en op maandag en dinsdag zijn we druk met bevoorraden.

‘De beste beloning die er is bestaat uit de vrijwilligers,’ zegt Greet. ‘De meesten zijn hier al vijftien jaar. Dat betekent dat ze het naar hun zin hebben. Dat is mooi toch? Zolang ik kan lopen blijf ik dit doen. Achter de geraniums is geen plek voor mij.’

Greet Mizrahi met haar kersverse lintje

01 mei 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.