Gilberte (63) uit Libanon: ‘Ik wens dat ik kan leven in een land dat veilig is’ 

De 63-jarige Gilberte uit Libanon geniet van de wekelijkse contacten op de ouderenclub. De Libanese was voorheen erg eenzaam; ze is niet getrouwd en heeft geen contact meer met haar familie. Door het ouderenproject van Dorcas is Gilberte uit haar isolement gehaald en heeft ze weer mensen om zich heen met wie zij haar zorgen kan delen. 

‘Ik voelde me niet geliefd. In mijn familie is een conflict en daardoor hebben we al heel lang geen contact meer met elkaar’, vertelt Gilberte. Via een ouderenproject van Dorcas is ze in aanraking gekomen met andere leeftijdsgenoten. Tijdens de bijeenkomsten praten ze met elkaar en delen ze hun zorgen en problemen.  

Angst voor oorlog

Gilberte maakt zich op dit moment vooral zorgen over de situatie in haar land. ‘Ik maak me zorgen over mijn leven en ben bang dat er een oorlog gaat uitbreken, omdat mensen geen liefde meer hebben voor elkaar. Ik verlang naar een land waar ik veilig ben en waar ik word beschermd.’  

Op de ouderenclub voelt Gilberte zich geliefd door de anderen. ‘Er wordt naar mij omgekeken. Dat helpt tegen de eenzaamheid en ook krijg ik zo meer zelfvertrouwen. Ik ben sterker geworden en beter bestand tegen de moeilijkheden in mijn leven.’ 

Warme maaltijden

De Libanese ontvangt ook praktische hulp via Dorcas. Ze werkte vroeger in de gezondheidszorg, maar werkt momenteel niet meer. Hierdoor heeft zij niet genoeg geld om eten te kopen. Via Dorcas krijgt ze nu regelmatig voedselpakketten. Ook neemt zij deel aan het programma voor warme maaltijden. ‘Door deze hulp kan ik gevarieerder eten en ben ik een stuk gezonder geworden. Dat scheelt ook weer in mijn zorgkosten’, legt Gilberte uit. 

Gilberte hoopt dat haar land weer veilig wordt. ‘Ik hoop en wens dat er geen conflict komt tussen de verschillende partijen die allerlei spanningen veroorzaken onder de bevolking.’ 

30 november 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.