Elsa uit Ethiopië volgt een vaktraining bij Dorcas

‘Door meer geld te verdienen kan mijn dochter naar school’

‘Mijn man verdient niet genoeg geld met zijn baan in de bouw. Volgend jaar moet onze oudste dochter naar een andere school, maar dat kunnen we niet betalen van alleen zijn salaris. Dat was voor mij de reden om deze naaitraining te gaan volgen. Dan kan ik straks ook geld voor ons gezin verdienen.’ Dat vertelt de 31-jarige Elsa uit Ethiopië.

Als Elsa vijftien jaar is, stopt ze met haar studie en gaat ze trouwen. Ze zorgt voor haar man en hun twee dochters, die nu twaalf en drie jaar zijn. Het gezin woont net buiten de hoofdstad Addis Abeba. Volgend jaar moet de oudste dochter van Elsa naar een andere school, maar haar man verdient te weinig om dit te kunnen betalen.

Werkloze jongeren

Via vrienden hoort Elsa over de vaktrainingen die Dorcas aanbiedt voor jongeren tot 35 jaar. Ze meldt zich bij de overheid en vertelt dat ze werkloos is en graag in aanmerking wil komen voor een vaktraining bij Dorcas. De overheid is in Ethiopië verantwoordelijk voor de selectie van werkloze jongeren voor de trainingen.

‘Ik mocht eerst kijken bij de verschillende trainingen van Dorcas. Naaien sprak mij het meest aan. Het is makkelijk te leren en er is veel werkgelegenheid in dit vak. Ook duurt de training niet heel lang, maar ongeveer drie maanden.’ Dat is handig voor Elsa, omdat zij ver moet reizen en elke keer oppas moet regelen voor haar kinderen. ‘De oudste gaat gelukkig naar school en mijn zus helpt mij door op mijn jongste dochter te passen.’

Geen kosten

De vaktrainingen van Dorcas zijn gratis voor de deelnemers. ‘Bovendien worden de reiskosten ook vergoed. Ik woon net buiten Addis Abeba, zo’n veertig kilometer hier vandaag. Het reizen kost best wat geld, dus dan is het fijn dat Dorcas dat vergoed.’

Elsa Ethiopië naaien training

Tijdens de naailessen leren Elsa en haar ongeveer twintig medestudenten de basisvaardigheden van het naaien. Zo leren ze onder andere hoe ze een broek, rok, shirt en jurk in elkaar moeten zetten. De les begint bij het maken van een patroon en daarna wordt het kledingstuk door alle studenten afzonderlijk genaaid. ‘De docent doet het geweldig. Zij is als een moeder voor ons en leert ons van alles over het naaien. Ik ben echt heel blij met haar en met deze training.’

Eigen winkel

Als de training is afgerond, wil Elsa eerst een poosje in loondienst gaan werken. ‘Daar wil ik meer van het vak leren, maar uiteindelijk wil ik graag mijn eigen winkel beginnen.’

13 juli 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.