Een nieuw begin voor Chris

Chris Rijndorp (68 jaar) voelt zich als een vis in het water als dagcoördinator in de Dorcas-winkel. ‘Het leuke vind ik het omgaan met mensen in al hun veelsoortigheid.’ Hij is alweer een tijdje vrijwilliger bij de Dorcas Winkel Apeldoorn. ‘Ik los dagelijkse regeldingen op, ik coördineer, en ik zorg voor gezelligheid.’ Toen hij bij Dorcas begon was hij, zoals hij zelf zegt, in mineur stemming. Zijn vrouw was overleden, en hij voelde zich ontheemd, moest overnieuw beginnen. ‘De sociale functie van het vrijwilligerswerk moet je niet onderschatten. Het heeft mij zeker geholpen. Dorcas brengt mij veel.’

Enthousiasme

Het enthousiasme voor zijn werk is duidelijk merkbaar als hij vertelt over het reilen en zeilen in de winkel. ‘Ik ben begonnen bij de inname, waar mensen hun spullen komen brengen. Dat was een mooie plek voor mij om te starten, therapeutisch ook. Ik ben blij dat God me daar gezet heeft. Er is veel contact met klanten, en ik ben echt een mensen-mens. Soms kwam er iemand met een hele bibliotheek aanzetten, of iemand bracht kleding van een overleden partner. Ik kon de mensen iets bieden, herkenning, aandacht. Ik heb daar ook wel vrijwilligers geworven.’

Een moeilijke tijd

Chris was jurist en teamleider bij de gemeente Apeldoorn, toen zijn vrouw ziek werd en hij besloot eerder te stoppen met werken. De gezondheid van zijn vrouw was een zwarte stip op de horizon, vertelt hij. Samen met zijn vrouw ging hij een rustiger leven te leiden. ‘We gingen genieten, ook van de kleinkinderen. We hebben drie mooie jaren gehad. Daarna volgde een moeilijk jaar, en is mijn vrouw overleden.’

Opnieuw beginnen

Het was een zware tijd, vertelt Chris. ‘Ik voelde me ontheemd. Mijn doel in het leven was weg. Ik was zwaarmoedig, en ik was heel moe, had weinig energie. Het was een thuissituatie geweest van sterven en een begrafenis – en daarna een zwart gat. Je moet alles weer opnieuw ontdekken en ook jezelf weer ontdekken. Het is echt opnieuw beginnen.’

Vrijwilligerswerk

Een vriend van Chris wees hem op de Dorcas-winkel, en hij ging poolshoogte nemen. ‘Het is heel fijn als je als vrijwilliger bij Dorcas belandt. Ik zie om me heen best veel mensen die komen uit een situatie zoals ik. Het vrijwilligerswerk fungeert als een nieuw soort netwerk, een soort van thuisbasis. Lekker klussen, samen koffie drinken, je komt je huis weer uit en je bent ook nog goed bezig.’

Koffiecorner

Ook in de winkel speelt het sociale aspect een rol. ‘Er staat een oude piano waar geregeld iemand op komt spelen, die speelt er zo een uur op los. We hebben een koffiecorner, die wordt ook best goed bezocht door klanten. Het heeft zelfs een buurtfunctie. Dat moet je niet overdrijven natuurlijk, maar het is er wel.’

Toekomst

Chris is nu inmiddels alweer een tijd dagcoördinator en zit een stuk beter in zijn vel. ‘Ik ging door een rouwproces. De wond van het verlies heelt nooit,  maar de scherpe kantjes gaan er wel af. Ik mag weer leven. Daar heeft Dorcas ook een rol in gespeeld. Ik kan nu weer in het leven kijken. Dorcas heeft me veel gebracht. Ik heb er zelfs een nieuwe vriendin ontmoet. We maken mooie dagen samen, ik maak weer plannen voor de toekomst. Het leven heeft weer een glimlach’.

16 juni 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.