Ebisa uit Ethiopië: ‘Handen wassen helpt ons te beschermen tegen ziektes’ 

Ebisa (14) uit Ethiopië moet elke dag twintig minuten lopen voor hij op school is. Dat is meestal geen probleem, want hij is een sportieve jongen die veel van voetballen en hardlopen houdt. Alleen als hij zich niet zo lekker voelt, is het lastig om het hele stuk naar school te lopen…  

Voor Ebisa was dit tot voor kort een steeds terugkerend probleem. Door het gebrek aan schoon drinkwater en goede latrines op school was hij vaak ziek en moest hij noodgedwongen thuis blijven. Hierdoor miste hij veel lessen en begon hij achter te lopen. 

Diarree

‘Toen ik voor de eerste keer op school kwam, schrok ik gewoon. Er waren geen goede latrines en er was geen schoon water. Ik had hierdoor vaak last van diarree en andere ziektes. Ook mijn broers en zussen die naar deze school gaan, waren vaak ziek. 

Gelukkig is dat nu anders. Dankzij het project van Dorcas zijn er nu waterfaciliteiten en nieuwe latrines. Het mooie is dat we ook geleerd hebben hoe we de latrines goed schoon kunnen houden en hoe en wanneer we onze handen moeten wassen. Dit helpt allemaal om ons te beschermen tegen ziektes. 

Ziektes de wereld uit

Wat ik op school hoorde heb ik gedeeld met mijn familie thuis. Ze waren hier heel blij mee en zorgen nu ook voor een betere hygiëne. Uiteindelijk hoop ik dat alle ziektes de wereld uitgaan. Hier wil ik ook graag aan meehelpen. Na deze school wil ik daarom verder leren voor dokter.’ 

19 maart 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.