Dumitru en Ana uit Moldavië delen groenten uit aan mensen in nood 

Dumitru en Ana uit Moldavië staan in de gemeenschap bekend om hun vrijgevigheid. Hoewel ze zelf met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen, delen ze van het weinige dat ze hebben met andere mensen in nood. Dankzij het project van Dorcas heeft het echtpaar een grote kas in hun tuin om groenten te verbouwen.

Dumitru en Ana uit Moldavië zijn al meer dan veertig jaar getrouwd en hebben een zoon en een dochter gekregen. Samen met hun dochter Olesia en 11-jarige kleindochter Ana Maria wonen ze in Telenesti, een plaats in het noorden van Moldavië. Mina, de man van Olesia, werkt in het buitenland om geld voor zijn familie te verdienen.  

Dumitru en Ana met hun dochter Olesia en kleindochter Ana Maria

Verschillende banen 

Als lasser en loodgieter heeft de 66-jarige Dumitru verschillende banen gehad in de afgelopen 43 jaar. Tegenwoordig werkt hij als vrijwilliger in het kinderdagcentrum. Zijn vrouw Ana kampt al lange tijd met gezondheidsproblemen. Ze heeft de laatste twee jaar nog gewerkt als sociaal werker, maar moest daar helaas mee stoppen. Nu is ze met pensioen. 

De familie heeft het niet breed, ze kunnen net de eindjes aan elkaar knopen. Geld voor het onderhoud van hun huis hebben ze niet en sparen lukt al helemaal niet. In hun tuin hebben ze een kleine geïmproviseerde kas waar ze wat groenten verbouwen. 

Voedselpakketten uitdelen 

Hun situatie verandert als Dumitru twee jaar geleden in aanraking komt met het werk van Dorcas. Hij brengt zijn kleindochter Ana Maria naar kindercentrum ‘Diamant’, waar naschoolse activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. In het centrum worden ook voedselpakketten ingepakt en uitgedeeld aan Oekraïense vluchtelingen. Dumitru besluit ook mee te helpen. Daarnaast gaat hij in de wintermaanden als vrijwillige stoker aan de slag en verwarmt hij het gebouw. 

Kleindochter Ana Maria

Groentekas 

Dorcas hoort van zijn wens om een grotere kas in zijn tuin te bouwen en helpt hem daarbij. Afgelopen voorjaar is er een nieuwe kas gebouwd in de tuin achter het huis van de familie. De kas wordt ook voorzien van een irrigatiesysteem. Het gezin kan nu veel meer groenten verbouwen en heeft meer dan genoeg voor zichzelf. Ze verkopen de extra groenten niet, maar geven dit aan het kindercentrum en aan mensen in nood. 

Meer zelfvertrouwen 

Niet alleen Dumitru is door Dorcas geholpen. Ook zijn dochter en kleindochter zijn betrokken bij verschillende projecten. Zo leert de 11-jarige Ana Maria verschillende sociale en emotionele vaardigheden op het dagcentrum. Hierdoor groeit haar zelfvertrouwen en durft ze zich meer open te stellen voor andere kinderen. Ook volgt ze praktische lessen, bijvoorbeeld op het gebied van bakken en geld. ‘Het mooiste moment voor mij was dat ik leerde hoe ik croissants moest maken,’ vertelt ze enthousiast. 

Dumitru aan het werk met de bijenkorven

Bijenkorven 

Moeder Olesia is gestart met een training voor families om zelf een kleine onderneming te starten. Ze is begonnen met het houden van bijen. Ze had al twee bijenkorven, een erfenis nog van haar opa. Via het project kreeg ze nog twee korven. Het plan is om in de toekomst zes bijenkorven te hebben en een honingbedrijf te starten. Daarnaast is het plan om een extra kas te bouwen. Dumitru: ‘Door hard werken en met een sterke wil kunnen we onze plannen verwezenlijken. Maar het belangrijkste is toch wel dat we als familie gezond en gelukkig zijn.’ 

10 oktober 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.