Drink water, geef leven!

Van alle kanten komen vrouwen en kinderen aangesneld. Aan hun zijde een ezeltje met lege jerrycans. Deze week ben ik in Jemen. Dit bergdorpje is afhankelijk van slechts één waterput. En deze waterput werkt alleen wanneer er elektriciteit is. Gemiddeld is dit maximaal een uur per dag. Gemiddeld, want de laatste keer dat de waterpomp functioneerde, is al ruim twee dagen geleden. Inmiddels zijn alle jerrycans tot op de laatste druppels leeggeschud. Geen wonder dus dat iedereen zich naar waterpomp spoedt nu er even elektriciteit is. Water is in dit kurkdroge gebied letterlijk van levensbelang.

Jemen ligt in het zuidwesten van het Arabische Schiereiland. Het is een prachtig land met een rijke cultuur. De Romeinen noemden Jemen ‘Arabia Felix’, het Gelukkige Arabië. Tegenwoordig is het Gelukkige Arabië ver te zoeken. Deze dagen kennen we Jemen met name van de gewapende conflicten en de humanitaire crisis. 

Door deze problemen zijn de Jemenieten massaal op de vlucht geslagen. Velen leven al jaren in kampen, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Ik was in een van deze kampen: een dorre, open vlakte. In de wijde omgeving was geen water te bekennen. Op mijn vraag naar drinkwater toonde een van de vrouwen me een jerrycan. Het water dat erin zat stonk en was duidelijk zwaar vervuild.

Lichtpuntjes

De waterproblematiek in Jemen staat helaas niet op zichzelf. Over de hele wereld heeft maar liefst één op de vier mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Met grote gevolgen: mensen lijden dagelijks dorst, worden ziek en krijgen diarree, cholera en tyfus. Door de klimaatverandering zal het waterprobleem in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar toenemen. 

Je zou er moedeloos van worden, maar gelukkig zie ik tijdens mijn bezoek ook lichtpuntjes. Zoals de extra waterputten die we slaan en de latrines die worden gebouwd. Of de installatie van zonnepanelen, zodat bestaande waterputten beter gebruikt kunnen worden. Maar bovenal de glinstering in de ogen van de mensen. 

Actie Waterkracht

Het bezoek aan Jemen maakt indruk en het heeft mij extra gemotiveerd om mee te doen aan Actie Waterkracht. Ik ga de uitdaging aan om van 16 tot en met 22 maart alleen maar water te drinken. Dit betekent dat ik het een week moet doen zonder het verkwikkende kopje koffie in de ochtend. Ook het glaasje fris op de verjaardag van mijn nichtje sla ik af. Op deze manier sta ik stil bij de mensen voor wie een glas water al een luxeproduct is. Juist in deze veertigdagentijd, de periode van bezinning in voorbereiding op Pasen. 

Bovendien, door een week alleen maar water te drinken, bespaar ik 17,50 euro. Met dit bedrag kan Dorcas één persoon toegang geven tot schoon drinkwater. Zo geven we dus water én leven. Bijvoorbeeld aan de mensen in dat bergdorpje in Jemen. Daarom doe ik mee aan Actie Waterkracht. U ook? Aanmelden kan via dorcas.nl/waterkracht.

Agnes Kroese
Algemeen directeur Dorcas

Deze column van Agnes is verschenen in het Nederlands Dagblad op zaterdag 9 maart 2024.

11 maart 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.