Bogdan uit Roemenië droomt van zijn eigen autowerkplaats

De 15-jarige Bogdan uit Roemenië groeide op in een groot Romagezin waar nauwelijks geld voor eten was. En geld voor schoolspullen was er al helemaal niet. Op jonge leeftijd kwam Bogdan al in aanraking met een project voor inclusie van Roma. Hierdoor kan hij naar school én zijn droom waarmaken om automonteur te worden.

Bogdan groeit samen met zijn 7 broers en zussen op in Tarian, een stad in het noordwesten van Roemenië. Ze wonen daar in een huis met 2 kamers en een keuken zonder stromend water. Het inkomen van zijn vader is niet genoeg om het gezin van te onderhouden. De kinderen gaan meestal zonder ontbijt naar school.

Bogdan

Thuis helpen

De vader van Bogdan vertrekt naar het buitenland om zo meer geld te verdienen. De kinderen helpen hun moeder waar het kan. De oudste jongens zorgen voor de jongere kinderen en de meisjes helpen met koken en wassen. Bogdan en zijn broers en zussen leren al jong dat het leven niet gemakkelijk is en dat ze hard moeten werken.

De situatie van Bogdan verandert als hij in de 1e klas komt. Hij mag deelnemen aan het project van Dorcas. Hierdoor krijgt hij elke dag voldoende eten en worden zijn schoolspullen betaald. Ook wordt hij geholpen bij zijn huiswerk. Dit is belangrijk voor hem. Zijn ouders kunnen niet lezen en schrijven en kunnen hem daar dus niet bij helpen.

Uitblinker

Bogdan blijkt een jongen te zijn die op meerdere vlakken uitblinkt. Hij heeft een sterke persoonlijkheid, maar is ook rebels en ongehoorzaam. In het project wordt aandacht besteed aan gedrag en emoties. Bogdan leert hoe hij met anderen moet omgaan en hoe hij zich moet gedragen in de omgang met anderen.

Rugby

Een van de talenten die Bogdan heeft is rugby spelen. Hij blijkt zelfs zo goed te zijn, dat hij een plek verovert in het nationale team. Hij mag meedoen aan een internationaal toernooi in Italië. Zijn familie heeft geen geld voor schoenen en kleren en de reis en het verblijf, maar dat wordt met behulp van het project opgelost.

Bogdan met zijn rugbyteam

‘Ik ben echt heel blij met de kansen die dit project mij heeft geboden. Zonder deze hulp zou ik niet zijn waar ik nu ben. Mijn toekomst wordt anders dan die van mijn ouders.

Autowerkplaats

Bogdan zit nu nog op school. Hij heeft een passie voor auto’s en wil, als hij oud genoeg is, graag zijn rijbewijs halen. Hij droomt ervan om later een eigen autowerkplaats bij zijn huis te hebben. ‘Ik heb geleerd dat als ik hard werk en lef toon, alles wat ik doe kan lukken.’

08 april 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.