‘Alles mag naar Dorcas’

Mevrouw Demper heeft Dorcas in haar testament opgenomen

‘Ik laat alles na aan Dorcas. Hoe Dorcas opkomt voor de meest kwetsbare mensen spreekt me erg aan. Ik vind het echt een pré dat ze de mensen helpen die door anderen worden achtergesteld. We hebben het hier zo ontzettend goed. Ik verspil niet zo veel – ik ben niet krenterig hoor, maar ik hoef niet elk jaar een nieuwe garderobe. Het is een fijn idee dat alles bij de notaris goed geregeld is. En dat mijn geld en bezittingen naar hen gaan die dat het meest nodig hebben.’

Mevrouw Ali Demper is een van de mensen die Dorcas in haar testament heeft opgenomen. Ze laat alles aan Dorcas na, zowel haar geld als haar spullen. In december 2022 verhuisde zij vanuit haar zelfstandige woning naar een woonzorgcentrum. Doordat ze kleiner ging wonen, schonk ze toen al een groot deel van haar inboedel aan Dorcas-winkels. Ali: ‘Ik ben blij dat andere mensen nu van mijn spullen kunnen genieten.’

Stappen terug

Jaren werkte Ali als boekhoudster en secretaresse tot ze in de WAO terecht kwam. Op haar zesde kreeg ze polio en hoewel ze door behandelingen uiteindelijk weer kon lopen, was dat niet van lange duur. ‘Stap voor stap ging ik weer achteruit’, vertelt Ali. ‘De arts vertelde me dat het beter zou zijn om geen lange afstanden meer te lopen. Enige tijd later was het advies een binnenrolstoel. Sinds mijn 35e zit ik min of meer vast aan een rolstoel.’

Opleiding maatschappelijk werk

Maar ze is niet iemand die bij de pakken neerzit. Ze volgde een opleiding tot maatschappelijk werker. Ali: ‘Ik heb er professioneel gezien niets mee gedaan, ik heb er nooit in gewerkt. Maar ik heb er wel veel aan gehad. Het heeft me weerbaarder en mondiger gemaakt. Dat heb je wel nodig als je in een rolstoel zit.’

Cursus levensverhalen schrijven

Verder volgde ze rond de eeuwwisseling een cursus levensverhalen schrijven. Ze heeft een hele stapel verhalen liggen. ‘Ik hoop van deze verhalen ooit een boek te maken en uit te geven’, vertelt Ali. ‘Mijn thuiszorgmedewerker vertelde me dat ik er echt iets mee moest doen.’

De keuze

Ze leest veel: ‘Een van de indrukwekkendste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen was De keuze van Edith Eva Eger. Ik heb het boek twee keer gelezen. Wat je ook overkomt, je hebt altijd een keuze. Drie jaar geleden had ik geen energie meer. Ik was terneergeslagen. Gelukkig haalde iemand me eruit. Jezus zei: Ali, ik heb nog wat voor jou hier op aarde. Meerdere keuzes in je leven zijn richtingbepalend. In al mijn keuzes is de Heer mijn houvast geweest.’

Wilt u meer weten over het opnemen van Dorcas in uw testament? Lees meer op Bestem uw nalatenschap voor mensen in nood | Dorcas.

Op de foto: relatiebeheerder Astrid Groen en mevrouw Demper

20 juli 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.