Addis uit Ethiopië: ‘Ik bak het liefst zoete cakejes’ 

Een beetje verscholen tussen de bomen liggen de gebouwen van het vaktrainingenproject in Hawassa, een stad in het zuidwesten van Ethiopië. Op deze locatie leren jongeren een vak zodat ze in staat zijn een eigen inkomen te verdienen. Eén van hen is de 32-jarige Addis. Door de kooktraining verdient zij nu genoeg geld om eten te kopen voor haar kinderen. 

Bij binnenkomst op het terrein valt het eerste gebouw aan de rechterkant direct op. Er hangt een soort reclamebord op de gevel met daarop foto’s van allerlei gerechten. Er blijkt een restaurant te zitten waar deelnemers van de training het geleerde in de praktijk kunnen brengen.  

De geur van brood 

In de keuken ontmoeten we de manager, de 32-jarige Addis. Vol trots laat ze haar werkplaats zien. Ovens, strakke werkbanken, keukenmachines en allerlei andere bak- en kookmaterialen staan te glimmen in haar keuken. Een heerlijke geur van brood komt ons tegemoet. Addis heeft net een enorm brood gebakken voor de lunch. 

Enkele jaren geleden volgde Addis zelf de kooktraining via Dorcas en onze lokale partner. ‘Ik had geen goed leven. Zonder opleiding lukte het mij niet om een baan te vinden.’ De Ethiopische had altijd al een passie voor koken en was blij dat ze via de overheid terecht kon bij dit project. 

Zoete cakejes 

Tijdens de training leerde ze allerlei verschillende kook- en baktechnieken. Addis: ‘Ik houd het meest van bakken, vooral zoete dingen zoals cakejes vind ik leuk en lekker om te maken.’ Naast de kooktechnieken leerde Addis ook andere vaardigheden, onder andere het opzetten van een eigen onderneming. Deze kennis komt haar in de toekomst vermoedelijk goed van pas. ‘Ik hoop ooit een eigen restaurant te openen’, vertelt ze vol blijdschap. 

Zekerheid 

Het leven van Addis en haar gezin is enorm veranderd door het volgen van de kooktraining. ‘Ik heb nu financiële zekerheid. Hierdoor kan ik eten voor mijn gezin kopen en kunnen mijn twee kinderen naar school.’ 

07 november 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.