Hoe een kip het leven van boer Andre uit Mozambique verandert 

Een kip die zorgt voor een grote verandering in het leven? Daar kan de 48-jarige Andre uit Mozambique over meepraten. Door de gevolgen van de klimaatverandering mislukken zijn oogsten steeds vaker. Hierdoor had hij niet voldoende eten en geld voor zijn gezin. Dankzij de Sasso-kip heeft Andre een stabiel inkomen en kan hij eten voor zijn gezin kopen én schoolgeld voor zijn dochter betalen. 

Andre woont op een boerderij in Nhamatanda, een regio in het midden van het Afrikaanse land Mozambique. Om het erf staan verschillende hutten. Op een houten rek staat de afwas in de felle zon te drogen. Hier wonen Andre en zijn vrouw samen met vier kinderen en twee neefjes. In de ene hut wonen ze en de andere hutten worden gebruikt als slaapplek. 

Gekakel  

In een hoekje in één van de hutten ligt midden op de dag een kip, een paar andere kippen lopen al kakelend over het erf. Onder de bomen en struiken staat een kleine ren, in de schaduw van de bomen en struiken.  Andre pakt één van zijn kippen uit de ren en laat deze vol trots zien. 

‘Dit is een Sasso-kip. Dit ras heeft echt heel veel voordelen. Deze kippen passen zich makkelijk aan de omstandigheden aan en hebben geen last van de hitte. Ze leggen ook meer eieren dan gewone kippen, wel twee per dag. Die eieren kunnen we verkopen of zelf eten. Ook zit er veel vlees aan deze kip. Daardoor kan ik ze voor een goede prijs verkopen. En natuurlijk eten we zelf ook van de kip’, vertelt Andre. 

Tegenvallende oogsten 

De Mozambikaanse boer is een jaar geleden gestart met het houden van Sasso-kippen. Daarvoor leefde hij vooral van de opbrengst van zijn land, dat achter zijn boerderij ligt. ‘Ik verbouw onder andere mais, tomaten, uien en kool. Helaas is dit de laatste jaren moeilijker door de gevolgen van de klimaatverandering. De ene keer regent het te veel en de andere keer juist te weinig.’ Door de steeds vaker tegenvallende oogsten was er niet genoeg geld om zijn gezin te onderhouden. 

Andre zag bij andere mensen in zijn omgeving dat ze geld verdienden met een nieuw soort kip, de Sasso-kip. Hij besloot eerst eens een paar dieren te kopen om te kijken of het echt zulke goede, sterke kippen waren. Zijn ervaring was positief en hij besloot meer van deze dieren aan te schaffen. Inmiddels heeft hij zo’n tien kippen op zijn erf lopen. 

Twee uur rijden voor een kip 

‘Ik verkoop ongeveer één keer per week een kip. Die levert dan zo’n vijf euro op. Hiermee heb ik geld om eten te kopen voor mijn gezin, maar ook om het schoolgeld voor mijn dochter te betalen. De kippen verkoopt Andre soms op de lokale markt. ‘Maar de markt is ver weg en ik heb geen vervoer. Het kost dus veel tijd om daar te komen. Gelukkig komen er ook mensen hier zelf langs om een kip te kopen’, legt Andre uit. De kwaliteit van de Sasso-kip van Andre staat zo goed bekend, dat sommige van zijn klanten zelfs helemaal uit Beira komen, een stad op zo’n twee uur rijden van zijn boerderij. 

Grote kippenren 

Het houden van de kippen levert Andre zoveel geld op, dat hij heeft besloten om in de toekomst er nog meer aan te schaffen. Andre: ’Ik heb ook nog andere dieren, zoals geiten, varkens en konijnen. Die kosten veel meer in onderhoud en leveren minder op dan de kippen. Ik wil daarom over een poosje helemaal overstappen op het houden van kippen. Ik ben van plan om een grote ren te bouwen en dat ik dan elke dag zo’n twee à drie kippen kan verkopen.’ 

03 augustus 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.