‘Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood’

Passie voor brood, geloof én rechtvaardigheid

Bakkerij Ru van Wouter van Geurten opende in 1894 voor het eerst de deuren in Spakenburg. Ruim honderd jaar later is de kleine broodwinkel uitgegroeid tot een grote bakkerij met brood, taarten en koeken. Aan het roer staat bakker Ru. Hij heeft niet alleen een passie voor brood, maar ook voor geloof én voor Dorcas. Zijn levensmotto komt uit het Bijbelboek Prediker: Geniet van alles wat je van God krijgt.

‘Ik ben rijk gezegend met veel. Daar geniet ik volop van, maar ik vind het ook belangrijk om uit te delen aan mensen die het minder hebben. Het raakt mij als ik kinderen zie die vanaf de start al een achterstand hebben, doordat ze niet genoeg te eten hebben’, vertelt bakker Ru Koelewijn in zijn bakkerij aan de Havendijk in Spakenburg.

Vertrouwen

De bakker is al jaren betrokken bij het werk van Dorcas. ‘Ik weet niet eens meer hoe het ooit begonnen is, het is al zo lang geleden dat we voor het eerst aan Dorcas gaven. Ik denk eind jaren tachtig.’ De bakker geeft niet voor een specifiek doel, maar algemeen. ‘Ik geef in vertrouwen en ga er vanuit dat Dorcas, en ook andere organisaties die ik steun, zelf het beste weten waar ze het geld aan moeten besteden.’

Brood – dit jaar ook het thema van de Dorcas Voedselactie – loopt als een rode draad door het leven van Ru en zijn familiegeschiedenis. Zijn overgrootvader opende de bakkerij aan het einde van de negentiende eeuw. ‘Hij was visser op de Zuiderzee, maar vond dat helemaal niet leuk. Hij bedacht dat de vissers wel behoefte zouden hebben aan brood dat houdbaar was, zoals roggebrood en beschuit. Hij opende de bakkerij hier aan de haven en begon voor hen te bakken.’

Brood bakken

De bakkerij ging in de afgelopen jaren elke keer over op de volgende generatie. Ondertussen werd het aanbod steeds uitgebreider en veranderde de bakkerij langzaam maar zeker in een kruidenier. Als Ru in de jaren tachtig op het punt staat de zaak over te nemen van zijn vader besluit hij het over een andere boeg te gooien. ‘Ik wilde weer terug naar gewoon brood bakken. Dat bleek in die tijd een gouden greep te zijn. Het brood uit de supermarkten was niet lekker en iedereen kocht liever brood bij de bakker.’

Bakker Ru staat nu nog één nacht in de week zelf in de bakkerij, de andere dagen neemt zijn zoon het over. Ru geniet nog steeds enorm van het broodbakken. ‘Het is eigenlijk zo simpel: je hebt maar vier grondstoffen nodig en daar maak je iets nieuws van. Dat vind ik geweldig. En er gaat natuurlijk niets boven de geur van versgebakken brood.’

Geheim recept

De markt is, sinds Ru is begonnen, behoorlijk veranderd. Supermarkten hebben een groot aandeel weer teruggepakt van de bakkers. Het assortiment van de bakker bestaat daarom vandaag de dag niet alleen uit brood, maar ook uit allerlei taarten en koeken. Zijn bakkerij staat vooral bekend om de Spakenburger Plakken, een recept dat nog van zijn overgrootvader komt. ‘Hij wilde naast brood ook wat lekkers voor de vissers maken, maar het moest wel lang houdbaar blijven. Hij maakt een rol van deeg en sneed daar plakken vanaf. Deze bakte hij af. Het recept is eigenlijk heel simpel, maar dat afbakken, dat is het geheim. Daar zit het ‘m in’, lacht Ru.

03 november 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.