Clean Cooking

Koken is in Nederland één van de vele dagelijkse taken. Met één draai aan de knop staat het gas of de kookplaat aan en kunnen we ons eten snel en simpel klaarmaken. Maar zo makkelijk werkt het helaas niet overal.

Bijna de helft van de wereldbevolking kookt nog boven open vuur. In Tanzania, één van de landen waar wij werken, kookt maar liefst 60 procent van de bevolking nog op deze manier. Koken boven open vuur is slecht voor de gezondheid, tijdrovend, gevaarlijk en schadelijk voor het milieu.

De 33-jarige Upendo uit Tanzania weet er alles van. De alleenstaande moeder kreeg last van haar ogen en kampte met ademhalingsklachten. In het regenseizoen, als buiten alles nat is, is koken onmogelijk. En als het weer dan wel goed was, moest Upundo elke dag samen met haar kinderen op zoek naar stapels hout. De tijd die ze hiermee kwijt was, kon ze niet besteden aan haar werk als naaister. Zo verdiende ze dus minder geld om voor haar gezin te zorgen.

In 2019 kwam Upendo in aanraking met het project Clean Cooking van Dorcas. Ze kreeg een ‘stove’ in bruikleen. Hiermee gaat koken veel makkelijker. Door deze nieuwe, schone manier van koken veranderde het leven van Upendo en haar kinderen op meerdere vlakken: haar gezondheid verbeterde, er is meer tijd beschikbaar voor werk en school én er is het hele jaar door een warme maaltijd.

Een duurzame verandering brengen in het leven van mensen in nood. Dat is waar Dorcas zich al 40 jaar hard voor maakt. Doet u ook mee? Steun dan ons werk, zodat wij mensen als Upendo kunnen helpen bij een beter en gezonder leven.

Doneer nu