Selecteer je website

Roma kinderen in Albanie KorcaHartverscheurend of hartverwarmend

Onbegrijpelijk dat verdrietige situaties ook hartverwarmend kunnen zijn. Hartjes zijn symbolen van liefde en genegenheid. We kennen ze wel. Foto’s van wolken waarop het lijkt dat er in de blauwe lucht een hart wordt gevormd. Of met je duimen en wijsvingers van je twee handen een hart maken. Als voorzitter van de Raad van Toezicht van Dorcas ben ik afgelopen week op werkbezoek geweest in Albanië. Ik ontmoette broeders en zusters, die met de middelen die zij hebben proberen voor anderen tot zegen te zijn.

Zichtbare naastenliefde

Eén beeld in het bijzonder staat in mijn geheugen gegrift: Jolinda, vier jaar oud, kind in een Roma-familie. Samen met moeder Zamira, vader Luan, zes kinderen en twee kleinkinderen wonen ze onder zeer slechte omstandigheden, waarbij het erg onzeker is of zij op dit stukje land kunnen blijven wonen. Jolinda lijdt aan epilepsie. Ze hoest en staat bij een temperatuur van meer dan twintig graden Celsius nog te rillen. Het is hartverscheurend. De dokter heeft recepten uitgeschreven, maar geld om medicijnen te kopen is er niet. Ik voel me onmachtig. Een van de mensen van het gezelschap legt zijn handen om het verdrietige gezicht van Jolinda. Je ziet dat zij er rustig van wordt. Het is een mooi en tegelijkertijd schokkend beeld: het gezicht van Jolinda gevat in twee sterke mannenhanden. Ze vormen een hart, zichtbare naastenliefde. Hartverwarmend.

Bekommeren

Soms heb je als christen weinig anders dan je twee handen om de ander te laten voelen dat je je om hem of haar bekommert. Een eenvoudig gebaar dat heelt en zegent. Tegelijkertijd is er de opdracht op zoek te gaan naar mogelijkheden om het leed te verzachten. In het geval van Jolinda geld om medische zorg voor haar te kunnen regelen. Dat is God dienen met je hart en met je verstand.

Lees meer over dit project voor Romafamilies in Albanië.