Selecteer je website

Granny LyudmilaLyudmila klaagt nooit

Lyudmila (83) maakt sinds de start van dit project in 2003 deel uit van het Adopt a granny-project in Vladikavkaz. Ze heeft een zachtmoedig en zorgzaam karakter en woont alleen, onder zeer eenvoudige omstandigheden. Ze heeft een kleine kamer zonder water, wc of gas. Ze heeft alleen elektriciteit en kookt het water, dat ze moet halen bij de buren, op een elektrisch fornuisje. Al haar vrienden zijn overleden. Nadat haar laatste vriendin overleden was, begon Lyudmila flessen, kleding, voedsel en allerlei ander afval te verzamelen. Ze verkoopt de lege flessen en krijgt daar wat geld voor.

Met zorg zoekt ze de kleding uit, die ze wast en draagt. Zo is Lyudmila ondanks haar armoede een kleurrijke verschijning. Ze is eenzaam, maar ze klaagt nooit. Soms luistert ze naar de christelijke omroep op een oud radiootje dat ze ooit vond. Ze leest het Nieuwe Testament, leeft de Tien geboden na en gaat naar de orthodoxe kerk, dicht bij haar huis.

Af en toe komt ze naar de North Ossetian Mission of Christian Compassion, de partnerorganisatie van Dorcas, voor een dienst. De maatschappelijk werkers van het Adopt a granny-project halen haar uit haar eenzaamheid. Ze is dankbaar voor de preken, het contact en de aandacht. ‘Ik ben blij dat ik af en toe deel kan uitmaken van een kerk dankzij de maatschappelijk werkers. Ik vind het fijn om met hen te praten.’ Dankzij Dorcas krijgt Lyudmila twee keer per jaar kleding, schoenen, verzorgingsproducten, dekens, linnengoed, huishoudelijke benodigdheden, en brandhout in de winter.