Selecteer je website

Eindelijk werk! maandag 28 augustus 2017

‘We hebben eindelijk werk, daar zijn we heel blij mee.’ Aan het woord is een van de jongens die deelnemen aan een Dorcas-project. Het is de 30-jarige Tadese. Samen met negen anderen is Tadese een vuilnisophaaldienst gestart. Vanuit het project kreeg de groep twee ezels en twee karren. Dankzij dit initiatief verdienen de jongens een inkomen en geven ze een goed voorbeeld aan de rest van de inwoners.

In Shashemene, de stad waar Tadese woont, wordt het vuilnis niet opgehaald. Vaak gooien mensen hun afval op straat. Hierdoor is het niet alleen heel vies op straat, maar vervuilt het afval ook het water. Dit is een groot probleem in Shashemene. Het vuilnisophaalproject genereert niet alleen inkomen voor de leden van het project, maar draagt ook bij aan een schonere omgeving.

De jongens hebben een eigen wijk waar ze het vuilnis ophalen. ‘We hebben een overeenkomst gesloten met onze klanten, zij betalen ons een bedrag voor het ophalen van de vuilnis. We zijn zelf verantwoordelijk voor de ezels. Een van ons zorgt voor de dieren en samen betalen we ook het hooi voor de ezels.’

Als grootste verandering benoemen deze jongens dat ze nu een inkomen hebben. ‘We hebben geld om van te leven. We kunnen groeien en zorgen voor onze families’, aldus Tadese. Birhanu (23) voegt daaraan toe: ‘Voordat we aan dit programma deelnamen, zaten we aan de chat (drugs). Nu hebben we werk en worden we gezien door onze gemeenschap.’

Voor de jongens speelt ook de familie een grote rol. Tadese: ‘Onze families vinden ons bedrijf erg interessant. Ze helpen zelf mee bijvoorbeeld bij het zorgen voor de ezels.’ De jongens dromen ook over de groei van hun bedrijf, maar voordat dat zover is werken ze hard door.