Selecteer je website

Blog Adopt a granny: ‘Echte verandering is mogelijk’ vrijdag 9 maart 2018

Ze verbouwen nu hun eigen groente, houden inmiddels tien geiten en kochten een eigen fiets. Akundaeli en zijn vrouw hebben een heel ander leven sinds ze deelnemen in het Adopt a granny-programma. Mensen uit het dorp zorgen nu voor hen. Dorcas-medewerker Mirjam bezocht hen en schreef er deze blog over. ‘Echte verandering is echt mogelijk!’, schrijft ze.

Tanzania is een prachtig land met een schitterende natuur en uitgestrekte safariparken. Maar achter al dit moois schuilt veel verdriet, onzekerheid, pijn, moedeloosheid en uitzichtloosheid. Tijdens mijn werkbezoek ben ik samen met het lokale team van Dorcas en een sociaal werker op bezoek geweest bij Akundaeli en zijn vrouw. Zij maken deel uit van het Adopt a granny-project.

Toen we aan kwamen rijden, zag ik in de verte een stenen huis, een goed onderhouden moestuin en een geitenschuurtje. Kinderen speelden op het erf. We werden hartelijk ontvangen en met veel trots werden we rondgeleid over het erf. Het was zo fantastisch en bemoedigend voor het lokale team van Dorcas om te horen hoe dit echtpaar aan de slag is gegaan met wat ze kregen! Ondertussen hebben ze meer dan tien geiten en samen met de buren uit het dorp is er een hok voor de dieren gemaakt.

Ze verbouwen meerdere soorten gewassen. Andere mensen uit het dorp verkopen deze voor hen op de markt. Met de opbrengst hebben ze een fiets gekocht, dus nu kunnen ze makkelijker water halen. Ik vond het indrukwekkend om uit hun eigen mond te horen hoe goed ze het nu hebben. Mensen uit het dorp kijken naar dit echtpaar om en zorgen voor hen. Hun kinderen wonen namelijk ver weg. Akundeali en zijn vrouw willen op hun beurt ook anderen helpen door te delen van wat ze hebben. Het is bijzonder om te zien dat een eenvoudig huis en twee geiten het leven van dit echtpaar en dat van anderen in het dorp totaal heeft veranderd.

Met dankbaarheid in ons hart, genietend van het uitzicht op de berg Kilimanjaro, reden we terug naar het kantoor in Arusha. Er is absoluut hoop voor de granny’s in Tanzania, want verandering is echt mogelijk!

Dorcas-medewerker Mirjam bezocht de Adopt a granny-projecten in Tanzania.