Selecteer je website

Miljoen Zuid-Soedanezen naar Oeganda gevlucht donderdag 6 juli 2017

Veertien Nederlandse hulporganisaties slaan alarm nu, zes jaar na het ontstaan van Zuid-Soedan, bijna een miljoen Zuid-Soedanezen de grens met Oeganda zijn overgestoken. Op 9 juli 2017 bestaat Zuid-Soedan precies zes jaar. De organisaties waarschuwen dat de vluchtelingenstroom, na die vanuit Syrië de grootste ter wereld, niet alleen Zuid-Soedan zelf maar ook de buurlanden steeds zwaarder onder druk zet. Dat kan leiden tot een destabilisatie van de regio.  

De internationale gemeenschap moet daarom alles op alles zetten om in zowel Zuid-Soedan als in de buurlanden te zorgen voor voedsel, medicijnen, schoon water en veiligheid, en om de oorzaken van het conflict aan te pakken. Daarnaast moet de internationale gemeenschap voorwaarden scheppen waaronder hulpverleners vrij en veilig hun werk kunnen doen, zodat ze de hulp kunnen geven op alle plekken waar die het hardst nodig is.

Volgens de UNHCR zijn momenteel ruim 3,9 miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht. In het land zelf zijn bijna 2 miljoen mensen van hun huis verdreven en ruim 1,9 miljoen mensen hebben hun toevlucht gezocht in Oeganda (bijna 1 miljoen vluchtelingen), Ethiopië (370 duizend), Soedan (418 duizend) en Kenia (72 duizend). De helft van de vluchtelingen is kind, ruim de helft van de mensen op de vlucht zijn meisjes of vrouwen. Volgens de VN is voor 2017 ongeveer 1,4 miljard dollar nodig om voldoende hulp te kunnen bieden. Daarvan is op dit moment nog geen 20 procent bijeen gebracht.

De situatie in Zuid-Soedan is nijpender dan ooit. Het jongste land ter wereld kampt met oorlog en hongersnood. Sinds december 2013 is het geweld opgelaaid, waardoor mensen steeds moeilijker toegang hebben tot basisbehoeften. Recente droogte in delen van het land heeft de situatie verergerd; oogsten zijn mislukt of gingen verloren vanwege de gevechten, voorraden raakten uitgeput. Vooral kwetsbare groepen als kinderen en moeders hebben dringend extra hulp nodig.

Aan de vooravond van het zesjarig bestaan van het land op 9 juli, doen veertien Nederlandse hulporganisaties er onder de vlag van de Dutch Relief Alliance (DRA) alles aan om de getroffen inwoners van Zuid-Soedan bij te staan. De laatste twee jaar kregen honderdduizenden mensen voedsel, landbouwgereedschap of contant geld om in de eerste levensbehoeften te voorzien – ze werden behandeld voor ondervoeding of kregen toegang tot schoon water, gezondheidszorg en hygiënische producten. Vooral  kinderen en vrouwen kregen psychosociale steun. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde in 2017 nog eens 11 miljoen euro beschikbaar waarmee de organisaties tot eind dit jaar 340 duizend mensen bereiken.

De DRA biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van internationale crises en is een samenwerkingsverband van in totaal 14 Nederlandse ngo’s, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Zuid-Soedan voeren CARE, Cordaid, Dorcas, ICCO en Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, War Child, War Trauma Foundation, World Vision en ZOA de noodhulpactiviteiten uit.