Meisjes op school schamen zich niet meer

Niet naar school durven, omdat je ongesteld bent. Gevoelens van schaamte en onveiligheid overheersen. Dit is de dagelijkse realiteit voor veel meiden in Afrika.

Over het onderwerp menstruatie wordt niet gesproken. En op veel scholen zijn geen toiletten, geen prullenbakken en geen water. Alleen maar overvolle klaslokalen en grote binnenplaatsen. Meisjes kunnen zich nergens omkleden of zelfs maar onder hun rok gluren of alles nog goed gaat. En in plaats van duur maandverband dragen de meisjes een kanga (kledingstuk) om tussen hun benen te knopen.

Tot voor kort was dit ook de situatie voor veel meisjes in Handeni, een gebied in Tanzania. Daar hebben we op 25 scholen wasbaar maandverband geïntroduceerd, docenten getraind in het geven van voorlichting en wc-hokjes, prullenbakken en watertanks geïnstalleerd.

De meisjes op deze scholen schamen zich niet langer en zijn trots dat ze op school kunnen werken aan hun toekomst. Dankzij dit project is het schoolverzuim onder meisjes behoorlijk verminderd.

Als Dorcas pakken wij problemen aan daar waar ze beginnen. Dat hebben we gedaan in Handeni en dat willen doen op veel meer plekken in de wereld.

Helpt u ons mee?

Doneer nu