Orkaan Idai: Hoe is het één jaar later in Mozambique?

Orkaan Idai zorgde voor grote chaos in Mozambique. En daar bleef het niet bij. Er volgde nog een cycloon, Kenneth die het noorden van het land raakte. In december was er zware regenval boven de Sofala-provincie. Opnieuw een tegenslag waarbij 4000 schuilplaatsen werden getroffen. De financiële schade is ongeveer 3 miljard.

Het officiële dodental van orkaan Idai is ongeveer 700, en 1,5 miljoen mensen raakten hun huis kwijt. Nog altijd leven duizenden mensen in schuilplaatsen die door organisaties als Dorcas zijn ingericht.

De infrastructuur is nog lang niet hersteld. Er zijn noodwegen aangelegd maar die zijn lang niet toereikend. De economie stagneert hierdoor. Bovendien zijn bijvoorbeeld schoolgebouwen en gezondheidscentra beschadigd. Voorzichtig begint de wederopbouw maar het gaat nog lang duren voordat Mozambique weer op orde is.

Doneer

Door armoede tegen te gaan, voorkomen we dat een ramp groter wordt. Help je mee? Bedankt alvast!

Wederopbouw: ‘Mozambique is een land met veel potentieel’

Dorcas werkt hard aan de wederopbouw na Idai
Orkaan Idai raasde een jaar geleden over Mozambique. Dorcas was gelukkig snel ter plaatse om noodhulp te verlenen. Na een paar maanden was de noodhulp minder nodig en kwam de focus van Dorcas weer te liggen op het langdurige ontwikkelingswerk. De nadruk kwam bij alle projecten te liggen op de wederopbouw van Mozambique. Onze landenadviseur Mirjam Verwijs legt uit wat Dorcas heeft gedaan en wat de visie is voor de toekomst.

Welke impact heeft Idai gehad op onze projecten?
‘Door Idai ging alles wat we hadden opgebouwd stuk. Waterputten werden door het water kapot geslagen, huizen van onze sponsorkinderen stortten in, landbouwgronden kwamen onder de modder en oogsten werden verwoest. De projecten waar we mee bezig waren, werden na Idai helemaal stilgelegd. Het was noodzakelijk om eerst noodhulp te verlenen.’

Leerpunten: Vijf dingen die we hebben geleerd

Arthur Heijstek werkte tot februari 2019 als water- en landbouwspecialist voor Dorcas in Mozambique. Begin maart keerde Arthur terug naar Nederland. Daar hoorde hij even later van de ravage die orkaan Idai had aangericht. In de periode die volgde is Arthur meerdere malen naar Mozambique geweest om noodhulp te verlenen en de inwoners te helpen het land weer op te bouwen. Arthur deelt vijf belangrijke dingen die hij heeft geleerd.

  • Wees flexibel
  • Vertrouw op de veerkracht van de bevolking
  • Logistiek is alles
  • Balans tussen emotioneel betrokken zijn en professioneel handelen
  • Werk samen

Interview: Hoe kijken we terug?

Anton van Wijk vertrok enkele dagen na de orkaan Idai naar het rampgebied in Mozambique. Als response coördinator van Dorcas hielp hij het lokale team met het opzetten van de noodhulp en inventariseerde hij wat er nodig was. Lees over:

  • De response van Dorcas
  • De coördinatie
  • De samenwerking
  • Onze capaciteit
  • Het voorkomen van nieuwe rampen

Video's