Selecteer je website

Dutch Relief Alliance: Opnieuw handen ineen voor Irak donderdag 25 januari 2018

Voor de vierde keer in vier jaar trekken zeven Nederlandse hulporganisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance (DRA), samen op om ontheemde gezinnen in Irak en mensen die terugkeren te helpen. De organisaties, waaronder Dorcas, werken al sinds 2015 in Irak samen en breiden voor het eerst hun hulp aan ruim 42.000 mensen uit naar Centraal- en West-Irak. Paul Wolters van Terre des Hommes: ‘In Irak lijkt IS bijna verslagen, maar de humanitaire noden zijn nog altijd overweldigend.’

In de Iraakse provincies Anbar, Kirkuk, Ninewa en Salahaddin zal de Dutch Relief Alliance in 2018 ruim 42.000 mensen humanitaire hulp geven. Mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, krijgen mentale en psychologische hulp. Met schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen kunnen we de gezondheid en hygiëne van veel mensen verbeteren. Met cash grants kunnen mensen in hun eerste levensbehoeften voorzien: eten of kleding kopen, hun huur betalen of hun huis repareren. Ook de gemeenschappen die de afgelopen jaren grote aantallen vluchtelingen hebben opgevangen krijgen ondersteuning.

Paul Wolters, noodhulpcoördinator van Terre des Hommes, legt uit waarom juist nu hulp zo hard nodig is. ‘De oorlog lijkt in grote delen van Irak voorbij, maar miljoenen mensen zijn nog afhankelijk van humanitaire hulp. Huizen en infrastructuur zijn vernietigd, beschadigd, er is geen werk, geen schoon drinkwater, weinig medische hulp. Dus deze humanitaire hulp is broodnodig.’

Massale humanitaire crisis
De humanitaire crisis in Irak is nog altijd een van de grootste ter wereld. Miljoenen mensen raakten de afgelopen jaren ontheemd als gevolg van het oorlogsgeweld. De laatste offensieven tegen IS hebben de organisatie weliswaar bijna uit Irak verdrongen, maar tegelijkertijd ook honderdduizenden mensen op de vlucht gejaagd, bijvoorbeeld bij de maandenlange strijd om de bevrijding van de stad Mosul. Nog altijd zijn op dit moment naar schatting 3,17 miljoen mensen in Irak ontheemd, zo blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Maar ook wie niet zijn gevlucht, of inmiddels weer zijn teruggekeerd, hebben vaak nog dringend humanitaire hulp nodig: volgens de Verenigde Naties zo’n 11 miljoen mensen.

Sinds januari 2015 hebben Nederlandse hulporganisaties aan meer dan 600.000 mensen in Irak humanitaire hulp geboden via de DRA. De samenwerking is uniek, omdat elke organisatie haar eigen humanitaire expertise inbrengt en de partners elkaar op die manier kunnen aanvullen. De DRA telt zestien leden en is actief in vijftien landen waaronder Zuid-Soedan, Noord-Irak, Syrië en Oekraïne.

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt sinds 2014 snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van internationale crises. De Alliance is een samenwerkingsverband tussen zestien Nederlandse ngo’s, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. In Irak voeren Terre des Hommes, Dorcas, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Tear, World Vision en ZOA de noodhulpactiviteiten uit.